logo

Zijn wortelen gezond?

zijn wortelen gezond

Wortelen

Wortelen zijn supergezond. Wortelen zijn zo gezond omdat ze bol staan van de vezels, vitamines en antioxidanten. Wortels zijn een groente die vaak gegeten wordt alsof het een stuk fruit is. Je kunt ze ook gewoon rauw eten zoals een banaan of appel. Een wortel is daarmee een perfect snack voor tussendoor. In wortel zitten weinig koolhydraten en dus ideaal als je wilt afvallen.

Eigenschappen van wortelen

In wortelen  zitten erg veel vitamine A. Vitamine A ondersteunt het lichaam met de aanmaak van nieuwe cellen en daarmee het herstellen van je huid als je bijvoorbeeld een wondje hebt. Daarbij is vitamine A ook van cruciaal belang voor het opbouwen van weerstand. Je moet echter niet teveel vitamine A binnen krijgen. Met name speelt dit gevaar bij supplementen en als je teveel wortelsap drinkt, geconcentreerd en in grote hoeveelheden. Een andere werkzame stof in wortel is betacaroteen. Deze stof helpt het lichaam bij het omzetten van vitamine A. Daarbij is betacaroteen een belangrijke antioxidant die je helpt bij het elimineren van vrije radicalen.

Vitamine B zit ook in ruime mate in wortelen. Onder andere vitamine B1, B2, en B6 zitten in wortel. Deze vitamine speelt een rol bij de opbouw van het immuunsysteem, ontstekingen, spijsvertering, zenuwstelsel en hormoonhuishouding. Vitamine C versterkt je immuunsysteem en je vaatsysteem waarmee het hart- en vaatziekten voorkomt. Kalium speelt een rol tegen  botontkalking. Calcium ook maar dat alleen is niet genoeg. Ook kalium speelt hier een belangrijke rol. Als je dit mineraal onvoldoende inneemt kan dit leiden tot osteoporose. Een geode calcium balans helpt tegen hoge bloeddruk. Tevens verkleint het de kans op een beroertes, versterkt het vaatsysteem en verkleint het risico op hart- en vaatziekten.

Vezels zitten ook voldoende in wortelen. Deze vezels zijn vooral voor een gezonde darmflora een rol. Daarbij reguleren de vezels ook de suikerspiegels zodat deze gebalanceerd zijn en de pieken afgevlakt worden.

Appel of wortel?

Een wortel is ongeveer net zo gezond als een appel echter ontbreken de suikers die wel in een appel aanwezig zijn.