logo

Zijn smoothies gezond?

zijn smoothies gezond

Smoothies

Een smoothie is een mix van vruchten gemengd door een blender. Toch bevat de gemixte drank van fruit minder voedingswaarde dan wanneer het fruit los gegeten wordt. De mate waarin de eigenschappen van het fruit bewaard blijven hang af van hoe de smootie klaargemaakt wordt.

Het mixen en het persen van het fruit tot het sap gaat vaak gepaard met warmte. Het gaat dan om de warmte van de blender of de pers maar ook van de warmte dat het snijden van het fruit tot sap van zichzelf met zich meebrengt. Door deze warmte gaan vitamines verloren. Daarnaast komt het fruit tijdens het mixen in aanraking met de lucht. Hierdoor treedt er een oxidatie verbinding op waardoor ook vitamines verloren gaan. De messen van de blender versnijden het fruit. Hierdoor worden voor een groot deel ook de vezels van het fruit versneden. Smoothies worden hierdoor sneller verteerd waardoor je een minder lang een “vol” gevoel hebt. Dit met gevaar op een “snack attack”!.

Smoothies zijn flink minder dan het fruit equivalent

Smoothies beschikken over minder werkzame stoffen dan het oorspronkelijke fruit. Om dit verlies te compenseren moet je dus meer smoothies drinken hetgeen onnodig veel fruitsuikers meebrengt. Dit is niet goed voor je dieet. Doordat het fruit in de blender hard wordt gemixt worden de vezels in smoothies verpulverd. Om dezelfde hoeveelheid vezels te nuttigen als het niet versneden fruit moet je dus meer smoothies drinken.  Hoe meer je mixt en de messen laat snijden hoe fijner het sap en hoe minder vezels. In de meeste gevallen zitten er in een smoothie nog maar 10 procent van het originele stuk fruit. Het drinken van een smoothie verkiest wel de voorkeur boven een glas melk. De vezels in de smoothies zorgen voor een beter werkende darmflora en verlagen ze het cholesterol. Door het vaatsysteem op een gunstige wijze te beïnvloeden verminderen ze de kans op hart- en vaataandoeningen.

Smoothies: te veel suikers en te weinig vezels

Door de combinatie van het relatief hoge gehalte aan suikers en het relatief lage gehalte aan vezels in smoothies is het direct eten van fruit aan te bevelen. Te veel suiker leidt juist weer tot een verhoging van allerlei kwalen. Door het hogere suikergehalte doet de fruitmix een aanval op de tanden. Smoothies beschikken dus over minder voedingswaarde dan de individuele stukken fruit. Er zijn blenders die koud persen en die nagenoeg het fruit niet in contact met lucht laten komen.