logo

Zijn pistachenoten gezond?

zijn pistachenoten gezond

Pistachenoten

Pistachenoten zijn heel gezond! Deze noten zijn vaak nog in de dop te koop. Ze komen met name uit azie waar ze aan de boom hangen. Vandaag de dag komen ze ook Europa. Pistachenoten  staan bol van werkzame stoffen als vitaminen, mineralen, vezels eiwitten en oververzadigde vetten.

Eigenschappen van pistachenoten

Pistachenoten bezitten vitamine B1, vitamine E en vitamine  en  B6. Aan mineralen bevatten ze onder meer  calcium, fosfor, magnesium, kalium, ijzer en zink. Buiten deze belangrijke eigenschappen bezit de noot ook antioxidanten die de vrije radicalen in het lichaam aanpakken. De antioxidanten hebben een beschermende werking op het lichaam en versterken je weerstand. Vitamine E helpt mee om je huid te beschermen.

De onverzadigde vetten zijn positief op ons vaatstelsel waardoor het de bloeddruk en het cholesterol verlaagd van mensen. Een andere eigenschap van het gezonde vet is dat het de aderen flexibel houdt en hiermee aderverkalking vertraagd. Pistachenoten bevatten daarnaast ook de stof serotonine. Deze stof zorgt voor een vertraging in de eetlust en vermindert een neerslachtig gevoel.

Pistachenoten bij ieder dieet

Pistachenoten kunnen in alle diëten en andere voedingspatronen dienst doen. passen in ieder voedingspatroon. Ze beschikken over zeer weinig calorieën en veel eiwitten. De verhouding tussen onverzadigde en verzadigde vetten is gunstig. Deze noten helpen je dus mee om op je ideale gewicht te komen en deze dan ook vervolgens vast te houden. Er zijn aanwijzingen dat er bepaalde antioxidanten in pistachenoten zijn die een bijdrage leveren om je netvlies gezond te houden. De Antioxidanten luteïne, zeaxanthine en lycopeen zouden deze eigenschap in zich hebben dat ze netvliesveroudering vertragen. Van deze kwaal hebben met name oude mensen.

IJzer is van groot belang voor de opbouw van rode bloedcellen en voor de enzymactiviteit. Zink speelt een rol bij de spijsvertering en stofwisseling van het lichaam. Magnesium geeft kracht aan het skelet en de botten structuur van het lichaam. Te samen met magnesium versterkt fosfor de tanden en botten. Selenium helpt mee de vrije radicalen  aan te pakken door de antioxiderende werking. Dit vertraagt het ouder worden.