logo

Zijn macadamianoten gezond?

zijn macadamianoten gezond

Macadamianoten

Macadamianoten zijn supergezond. Macadamianoten zijn boordenvol vitaminen, eiwitten, vezels en mineralen. Daarbij zijn ze rijk aan gezonde omega 3 vetzuren die supergezond zijn voor hart en bloedvaten. Macadamia danken hun bekendheid aan de hun hoge voedingswaarden. Dit gecombineerd met het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren maakt het een populaire noot. De noot wordt vaak gebruikt voor haar olie. Deze dient vaak als vervanging voor olijfolie. Als je de noten eet kun je dit het beste rauw doen. Als je ze verhit boven de 40 graden verliest de noot zijn waardevolle voedingswaarden. De macadamianoten dragen bij aan een gezond vaatsysteem, gaan veroudering tegen, zorgen voor sterke botten en tanden en vertragen de veroudering. Tevens helpen mee het cholesterolgehalte te verlagen. Ze helpen bij het voorkomen en verlichten van diabetes.

Eigenschappen van macadamianoten

Macadamianoten bezitten vitamines B1 en B2. De vitamine B1 (thiamine) kan niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. Vitamine B1 in macadamianoten zorgt voor een betere geleiding van zenuwimpulsen. Tevens bevatten ze de mineralen magnesium, kalium, ijzer, mangaan, calcium, fosfor, koper en zink aangevuld met vezels, proteïnes en voornamelijk onverzadigde vetten. Ook bezitten ze eiwitten, vezels en onverzadigde vetten die van groot belang zijn voor ons dagelijks functioneren. De onverzadigde vetten zijn van essentieel belang voor ons vaatstelsel en helpt het verminderen van kans op hart- en vaataandoeningen en verlagen de kans op ontstekingen, trombose en bloedproppen. Daarbij zorgen ze ervoor om ons cholesterolgehalte te verlagen. Voor diabetespatiënten is deze noot ook belangrijk. Ze verlaagt het bloedsuikergehalte waarmee ze zeer geschikt zijn voor deze noot.

Macadamianoten bezit arginine

In macadamianoten zit tevens een belangrijk aminozuur. Het aminozuur arginine speelt een rol bij het flexibel en zacht blijven van onze aderen. Dit leidt tot een bloeddruk die lager is. Dit is voor hoge bloeddruk patiënten van grote waarde.  Maar ook voor mensen die last hebben van aderverkalking. Macadamianoten heeft ook een positieve invloed op onze spijsvertering. Ze zorgen voor een verbeterde darmflora. Onze hersenen bestaan voor een groot deel uit vet en heeft ook vet nodig. De onverzadigde vetten uit macadamianoten kunnen de hersenen dan ook prima gebruiken om beter te functioneren. De antioxidanten in de macadamianoot doet dienst in ons immuunsysteem. Ze gaan de strijd aan met de vrije radicalen die ons lichaam kunnen verstoren.