logo

Zijn garnalen gezond?

zijn garnalen gezond

Garnalen

Garnalen staan bol van de vitaminen en mineralen. De aanwezig vitaminen zijn vitamine B en E. De mineralen in garnalen zijn ijzer, selenium, jodium, zink, koper en magnesium. De precieze hoogte van de werkzame stoffen hangt af van de garnalensoort. Garnalen die gekweekt worden zijn minder goed dan “wilde” garnalen. Daarbij zit er omega 3 vetzuren in garnalen die gezond zijn voor hart en vaten.

Vaak wordt er gezegd dat garnalen niet goed zijn voor het cholesterol. Hetgeen kan leiden toto een hoger gehalte cholesterol zit met name in de kop van de garnaal. Maar de kop van de garnaal wordt verwijderd waardoor garnalen niet gevaarlijk zijn voor je cholesterol. De aanwezige vetten in garnalen zijn onverzadigd en gezond voor ons lichaam.

Garnalen leven op de bodem van de zee. Met garnalenkorven worden ze gevangen en aan boord worden ze direct gekookt. Hierdoor blijven ze langer goed. Hierna worden ze snel gekoeld. Met behulp van speciale machines worden ze gepeld.

Eigenschappen van garnalen

Garnalen staan bol van de vitamines B12 en B3. De aanwezige mineralen zijn calcium en ijzer. Met behulp van Vitamine B3 kun je energie halen uit suiker, eiwitten en vet. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol voor de producte van bloedcellen en een goed werkend vaat systeem.

Calcium zorgt, samen met fosfor, voor het behoud van sterke botten en tanden en speelt een rol bij de stofwisseling van ijzer in het lichaam. Het zenuwstelsel wordt versterkt en calcium zorgt voor een stabiel hartritme. Fosfor speelt een rol speelt bij ons hartritme en tanden en botten speelt het een belangrijke rol bij onze nieren.

Garnalen zitten vol met ijzer

Voor het menselijk lichaam is ijzer van groot belang. Het vermindert de kans op de aanmaak van hemoglobine hetgeen kan leiden tot bloedarmoede. Het ijzer versterkt tevens het lichaam tegen de kans op ziekten en zorgt voor groei. Daarbij voelen we onszelf fit door ijzer en zorgt ijzer ervoor dat we er gezond uitzien. Te samen met fosfor versterkt calcium de tanden en zorgt voor sterke botten. Daarbij helpt het ijzer opnemen door het lichaam.