logo

Zijn bonen gezond?

zijn bonen gezond

Bonen

Bonen zijn supergezond! Bonen barsten van de vezels, eiwitten, antioxidanten, mineralen en vitaminen. Een voordeel van bonen is dat ze niet duur zijn in de supermarkt. Daarbij zijn ze goedkoop en veel voorradig. Om het niet saai te laten worden zijn er gelukkig veel verschillende soorten bonen. Deze kunnen heerlijke bijgerechten zijn voor bij de maaltijd. Ze hebben zoveel voordelen voor onze gezondheid waaronder ons te beschermen tegen ziekten en spieren op te bouwen.

Eigenschappen van bonen

Bonen beschikken veel voor het lichaam werkzame stoffen waaronder vezels, fosfor, ijzer, mangaan, eiwitten, tryptofaan, foliumzuur , vitamine K, thiamine, magnesium, kalium, koper en molybdeen.

Verschillende soorten bonen

In Nederland zijn een aantal verschillende soorten bonen goed vertegenwoordigd. Dit zijn bijvoorbeeld de bruine bonen, witte bonen, zwarte bonen, pintobonen en limabonen. Bonen zijn vaak hard. Ze worden dan ook gekookt totdat ze zacht geworden zijn.

Bruinebonen zitten vol met vezels waardoor je snel “vol” zit. Om deze reden zijn ze prima voor het dieet. Je hebt dan geen trek omdat je vol zit. De bruine bonen zijn bekend doordat ze een hoog cholesterolgehalte helpen omlaag te brengen. Ook helpen ze ons vaatsysteem en houden hiermee hart- en vaatziekten buiten de deur.

Wittebonen bezitten zo goed als dezelfde eigenschappen als de rest van de familie. Ze zijn vooral bekend vanwege de mix met de tomatensaus.

Zwartebonen zijn voornamelijk gekoppeld aan Latijns Amerika. Ze bezitten over sterke antioxidant. Uit het hele segment beschikken ze over het hoogste gehalte aan antioxidanten. De antioxidanten die het meest vertegenwoordigd zijn de anthocyanen. Daarbij beschikken ze over flink veel mineralen zoals ijzer, magnesium, mangaan, foliumzuur en thiamine. Ook beschikken deze zwarte bonen over de twee belangrijke B-vitaminen die nodig zijn voor de gezondheid.

Pintobonen onderscheiden zich door de werkbare stof molybdeen. Dit mineraal doet het lichaam detoxen van sulfieten. Dit zijn middelen dat toegevoegd wordt aan eten om eten langer houdbaar te houden. Als een lichaam gevoelig is voor deze middelen is het aan te bevelen om te zorgen dat je afdoende van deze pintobonen tot je neemt.

Limabonen

Limabonen zien er niet uit als echte bonen maar ze horen wel tot deze familie. Deze boon staat bol van de eiwitten en ijzer. Het ijzer helpt je om je rode bloedcellen in stand te houden. De Limabonen doen vanwege het eiwit vaak als alternatief voor de eiwitten in vlees.