logo

Zijn bessen gezond?

zijn bessen gezond

Zijn bessen gezond?

Bessen zijn heel gezond. Bessen staan bol van de vitaminen, mineralen en vezels. Het is juist de blauwe kleur van de blauwe bessen dat zo gezond voor ons is. Vooral de mineralen magnesium, ijzer, fosfor en kalium. zijn goed vertegenwoordigd. Aan vitaminen zijn met name vitamine B1, B2 en C die aan onze gezondheid bijdragen.  Het is vooral de antioxidant anthocyaan die de vrije radicalen in ons lichaam aanpakt.

Eigenschappen van bessen

Blauwe bessen zouden eigenlijk iedere dag moeten worden gegeten. Het is vooral de kleurstof die zo gezond is. De plantaardige kleurstof die de bessen hun kleur geeft zorgen goed voor ons lichaam. Ze dragen bij aan een beter werkend vaatsysteem, houden de aderen flexibel en verkleinen hiermee de kans op hart en vaataandoeningen. Door het betere functionerende vaatsysteem verlaagt de bloeddruk dat weer de kans vermindert op hartfalen. Bessen dragen ook bij aan een beter werkende darmflora. Daarbij verlaagt anthocyaan het choleterol gehalte van het bloed en gaat het ontstekingen in het lichaam tegen. Bessen zouden gegeten moeten worden zoals men in Nederland appels eet. Bessen verdwijnen vaak in de jam. Er wordt dan zoveel suiker bijgedaan dat het gezonde effect zo goed als weg is.

Hoe de bessen te eten. Je kunt de bessen prima in een toetje doen. Rauw zijn ze niet erg populair om te eten omdat ze vaak bitter smaken. In een saus kunnen ze wel prima dienst doen.

Bessen doen veel voor ons

Bessen helpen vooral bij aften en bij wondjes in de mond. Bij last van deel of andere irritaties aan de keel helpt gorgelen met bessensap mee om het herstel te bespoedigen. Bij infecties of wondjes aan de huid helpen bessen. Vooral gedroogde bessen zijn krachtiger. Door het drogen ontwikkelen de stoffen die goed voor onze gezondheid zijn. De blauwe bes bevat de meeste antioxidanten binnen de bessenfamilie. Ze maken de vrije radicalen die onze cellen aantasten onschadelijk en dit vertraagd onder andere weer ons ouderdomsproces.

zijn bessen gezond

zijn bessen gezond