logo

Zijn asperges gezond?

zijn asperges gezond

Asperges

Asperges zijn gezond omdat ze veel mineralen, vitaminen en maar weinig calorieën. Asperges bevatten vitamine C en vitamine A en ook over vitamine B1 en vitamine B2. Daarnaast is ook vitamine E goed vertegenwoordig . De aanwezige mineralen zijn calcium, kalium, magnesium en ijzer. Daarbij zijn in mindere mate de mineralen koper, mangaan, zink en fluor aanwezig.

Eigenschappen van asperges

Het rijk zijn aan vitamines is van essentieel belang voor het lichaam. het eten van asperges helpt mee aan het gezond houden van het lichaam. De vitamine E draagt bij aan het aanmaken van rode bloedlichaampjes. Als je een wondje hebt of je snijdt je dan geneest de wond sneller en mooier. Daarbij is het ook een belangrijk antioxidant. Deze vertragen het ouder worden en helpen mee om ontstekingen te remmen en op te lossen. De vitamines in asperges zitten vooral in de knoppen. De mineralen dragen bij aan een goede stofwisseling in het lichaam.

De vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij het functioneren van het hart. Aan een gezondere huid draagt vitamine B2 bij. Voor een beter werkend immuunsysteem helpt het vitamine B11 en de weerstand wordt verhoogt door vitamine C. Voor stevige botten draagt vitamine K bij.

Asperges zijn rijk aan vitamines en mineralen

De vitamine B in asperges, de stof choline, zorgt voor een betere hersenfunctie. Het draagt bij aan een beter geheugen en beter neurotransmitters functie. Antioxidanten zorgen voor het neutraliseren van de vrije radialen. Daarbij vertragen ze het ouder worden. De mineralen  sulfur en de glucosinolaten dragen hier aan bij. De vele vezels worden door het lichaam traag opgenomen. Dit zorgt voor een lang vol gevoel waardoor de snack attack minder kans krijgt toe te slaan. Fluor zorgt voor een krachtige bescherming van onze tanden tegen zuren van buitenaf.

Kalium draagt bij aan het verzorgen van de vochtbalans in het lichaam. Calcium draagt bij aan stevige tanden en een sterke tanden en het versterken van de botstructuur. Als je genoeg calcium in je lichaam hebt zullen botten minder snel breken.. Zink helpt mee aan een gezonde huid, en glanzende haren. Magnesium draagt bij aan het metabolisme in het lichaam en ijzer ondersteunt de energie-uitwisseling.