logo

Zijn abrikozen gezond?

zijn abrikozen gezond

Abrikozen

Abrikozen zijn supergezond. Abrikozen zijn boordevol vitaminen A, B en E, mineralen vezels, B, ijzer, magnesium, natrium en kalium. De belangrijkste mineraal in een abrikoos is kalium. Deze werkzame stof is nodig voor het reguleren van de bloeddruk voor de zenuwprikkelgeleiding. Mensen die een hoge bloeddruk hebben doen er verstandig aan om abrikozen te eten. Daarnaast is kalium noodzakelijk voor de energiehuishouding en voor het samentrekken van de spieren. De symptomen van een tekort aan kalium zijn met name zwakke spiespier en een slecht werkende hartfunctie. Depressie en verwarring als psychische stoornissen kunnen door een tekort aan kalium ook een gevolg zijn. Voor het gebruik van kalium is geen maximum hoeveelheid afgegeven. De antioxidanten in abrikoos helpen mee om de vrije radicalen in ons lichaam tegen te gaan. Daarbij hebben abrikozen ook een positieve invloed op het verlagen van de bloeddruk en hebben een gezonde invloed op de darmwerking van mensen.

Rijpe abrikozen

In de abrikoos zit een grote  pit. De pit laat alleen makkelijk los als de abrikoos rijp is. Ze zijn dan heerlijk om direct uit de hand  te eten of door de yoghurt te mengen. Bij een salade met bijvoorbeeld banaan zijn abrikozen heel goed te combineren.

Abrikozen kunnen in Nederland gekweekt worden. De abrikozenboom groeit prima op rijke zandgrond. Belangrijk is het wel om de boom uit de wind te houden en zoveel mogelijk in de zon. Dit zorgt voor een heerlijke zoete smaak.

Gedroogde abrikozen

Abrikozen uit Turkije worden veelal als lekkerst ervaren. Meest verwant met de perzik is de abrikoos een heerlijk zoet tussendoortje. Echter kunnen ze om veel meer manieren gebruikt worden zoals bijvoorbeeld bij vlees. Door de zoete smaak worden abrikozen in veel meer gerechten dan andere vruchten. De Aziatische keuken gebruikt de abrikoos dan ook veelvuldig binnen rijstgerechten. Ook bij het bereiden van Couscous worden vaak gedroogde abrikozen gebruikt. Gedroogde abrikozen zijn zijn heel goed voor mensen met spijsverteringsproblemen.