logo

Zijn aardappelen gezond?

zijn aardappelen gezond

Aardappelen

Aardappelen zijn supergezond. Aardappelen staan bol van de zetmeel die beter voor het lichaam zijn dan granen. Zetmeel bevat nauwelijks de stof fytinezuur. Deze stof zit wel in graan. Fytinezuur is de stof die zorgt dat er een onoplosbare verbinding wordt gevormd met magnesium, koper, ijzer, zink en calcium, waardoor deze mineralen niet of nauwelijks kunnen opgenomen worden. Zetmeel zijn koolhydraten die door enzymes in het speeksel worden omgezet tot glucose.

Aardappelen worden gezien als dikmakers en dit is pertinent onjuist. Het zijn de sausen vaak zorgen voor de dikmakers. Het voordeel is dat ze minder calorieën bevatten dan brood. Ze worden op verschillende manier tijdens de maaltijd aangeboden. Gekookt, als puree, gepoft, kroketten, gestoomd, gebakken, gegratineerd en natuurlijk als patat.

Aardappelen staan bol van de vitamine B, C, vezels en kalium. De vitamine C zijn antioxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam aanpakken. Daarmee dragen ze bij aan het bestrijden van hart- en vaatziekten, chronische ziekten en beroerten. De vezels zijn ook rijkelijk aanwezig in de aardappel. De vezels dragen bij aan een goede darmflora. Buiten de vezels en vitamine C in aardappelen zijn vitamine B1, B6, ijzer, kalium en belangrijke plantaardige eiwitten. De Hollandse aardappelen bevatten behoorlijk veel vitamine C. Ongeveer 40% van onze dagelijkse behoefte aan vitamine C kan gehaald worden door aardappelen te eten.

Antioxidanten in aardappelen

Antioxidanten komen niet in iedere soort in hoge mate voor. Je kunt de aardappelen met de rijke vertegenwoordiging herkennen aan de vaak gelige kleur. Om maximaal van de werkzame stoffen moeten de aardappelen in de schil gekookt worden. Als ze gekookt worden in de schil houden de aardappelen meer vitaminen, smaak en mineralen. Als ze in de schil gegeten worden moeten ze wel eerst goed gewassen worden. Dan smaken de aardappelen het heerlijkst.

Zwaar werk? Kies de aardappel!

Als je intensief sport heb je meer energie nodig. Als je zwaar werk verricht ook. Hier zorgt de aardappel voor!