Vlees is gezond maar niet teveel! Degenen die zich zorgen maken vaak over hun gezondheid achten het snijden van vlees uit hun dieet. Terwijl vlees beschikt over een aantal negatieve aspecten zijn er ook veel positieve aspecten die van belang zijn om vlees in uw dieet te omvatten. Vlees is het meest bekend voor zijn hoog in eiwit. Eiwit is van groot belang voor de spiergroei. Daarbij is eiwit ook noodzakelijk voor het herstel van cellen in het lichaam van mensen.
IJzer is een belangrijk onderdeel van het zuurstoftransport via het bloed in het lichaam. Vlees is een van de belangrijkste bronnen van ijzer voor het lichaam. Ongeveer drie gram rundvlees heeft ongeveer 21 procent van je dagelijkse waarde van de ijzer. Daarbij is zink een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding. Zink helpt bij genezing van wonden en de functies van uw immuunsysteem. Ongeveer drie gram rundvlees heeft ongeveer 60 procent van je dagelijkse waarde van zink. In vlees zit ook Vitamine B12. Voor het handhaven van de rode bloedcellen is Vitamine B12 belangrijk. Drie gram vlees heeft ongeveer 40 procent van je dagelijkse waarde van vitamine B12. In vlees zit niet veel natrium. Drie gram rundvlees heeft ongeveer 2 procent van je dagelijkse hoeveelheid natrium.
Het kost het lichaam veel tijd om vlees te verteren. De vertering van b.v. fruit of een cracker is voor het lichaam een eenvoudige opgaaf. Vlees en de resten blijven lang in het lichaam zitten voordat het door het lichaam verwerkt wordt.
Daarbij is voor de verwerking van de dierlijke eiwitten in het vlees het lichaam calcium nodig. Indien we niet genoeg calcium binnenkrijgen dan gaat je lichaam zelf op zoek naar calcium om de verwerking van het vlees te bereiken. Onze botten zijn rijk aan calcium. In onze jeugd bouwen we de calcium opslag op. Daarna niet meer. Dit kan leiden tot botontkalking.
Iets wat we vaak horen is dat een volwassen mens per dag 100 gram vlees nodig heeft. Deze hoeveelheid is nodig om het ijzer- en, eiwitgehalte op peil te houden. Soja of sojaproducten zijn prima in staat zijn om dierlijke eiwitten te vervangen. Dit is wetenschappelijk aangetoond. Een mens genoeg hebben aan 100 gram vlees per week, dit is inclusief de vleeswaren.
Dierlijke eiwitten die van vissen afkomstig zijn die zijn beter verteerbaar en tevens zijn deze gezonder vanwege de omega 3 vetzuren.
Als laatste moet er ook op gelet worden van veel dieren vandaag de dag volgestopt worden met antibiotica en hormonen en krijgen zware metalen binnen. Deze stoffen belanden uiteindelijk in het vlees.