logo

Welke vetten zijn gezond?

Welke vetten zijn gezond?

In de basis kunnen vetten die we tot ons nemen verdeeld worden in 2 groepen. Dit zijn de verzadigde en de onverzadigde vetten. De verzadigde vetten komen met name voor in dierlijke producten. Deze vetten zijn niet gezonde vetten en dienen zo min mogelijk geconsumeerd te worden. De tweede groep zijn de onverzadigde vetten en zijn afkomstig van plantaardige producten. Deze vetten zijn van groot belang voor ons lichaam en moeten wel geconsumeerd worden. In vrijwel elk product dat we kopen zijn vetten aanwezig. Dit zal altijd een deel verzadigde en een deel onverzadigde vetten zijn. We kunnen nog steeds van een gezond product spreken als de hoeveelheid onverzadigde vetten een stuk hoger is dan de hoeveelheid verzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn van groot belang voor het lichaam  en kunnen niet door het lichaam zelf gemaakt worden. Deze vetten moet je dus halen uit je voeding! De verzadigde vetten zijn al in overvloed in je lichaam aanwezig!

Verzadigde vetten

Verzadigde vetten zijn vooral te vinden in producten van dierlijke afkomst zoals eieren, boter, kaas, rood vlees en melk. Een kenmerk van verzadigde vetzuren is dat ze al blijven vastzitten en kleven bij kamertemperatuur. Olijfolie heeft dit kenmerk niet bij kamertemperatuur. Wanneer je toch graag verzadig vet gebruikt dan is het kopen van een light variant een manier om de hoeveelheid verzadigde vetten te reduceren. In cakjes, gebakjes en koekjes zitten vaak ook veel verzadigde vetten door het gebruik van boter. Deze producten leiden weer tot het stijgen van het cholesterol. Dit in tegenstelling tot onverzadigde vetten die het cholesterolgehalte doet verlagen. De onverzadigde vetten worden gerekend tot de gezonden vetten. Zij helpen het vaatsysteem te verbeteren en verminderen de kans op hart en vaatzieken. Ze houden juist het cholesterolniveau in balans.

Onverzadigde vetten

De onverzadigde vetten worden ingedeeld in enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigde vetten. Enkelvoudig onverzadigde vetten kenmerken zich door een sterke daling van het cholesterol onder de goede vetten en zijn ook gezond. Enkelvoudig onverzadigde vetten zijn de Omega 9 vetzuren en deze zijn terug te vinden in zijn bijvoorbeeld olijven, avocado, lijnzaad en noten. Omega 3 en Omega 6 vetten zijn meervoudig onverzadigde vetten. Deze zijn terug te vinden in bijvoorbeeld vis, zonnebloem, zaden en maïs. In de meeste producten zit altijd een deel omega 3, een deel omega 6 en een deel omega 9 vetzuren. Gezonde vetten zul je vinden in voeding dat gebaseerd is op noten, oliën en zaden.