De moestuin is terug en meer en meer mensen telen zelf groenten, fruit en kruiden. Er wordt gekweekt in de tuin, op stukken grond aangewezen door de gemeente maar op het balkon of dakterras. tuinieren is een van de meest ontspannende bezigheden. Je bent lekker buiten, ontspant je en kan tevens lekker wat werken. Het zelf verbouwen van voedsel geeft lichaamsbeweging, vaak leuke en lekker eten.
De gemeente wijst soms ook braakliggend terrein aan voor het verbouwen van de moestuin. Contoleer dat de grond en het grondwater schoon zijn voordat er geteeld gaat worden. Zorg er bovendien voor dat alles wat gekweekt is in de moestuin en gegeten gaat worden heel goed gewassen wordt.
Een gezonde bodem is de basis van een gezonde moestuin. In de bodem zitten alle benodigde voedingsstoffen, zuurstof en water die de plant nodig heeft om te kunnen groeien. Een gezonde bodem leidt tot gezonde planten en vruchten. De bodemeigenschappen zij sterk bepalend voor het resultaat in uw moestuin. Belangrijke eigenschappen van een gezonde bodem zijn structuur, zuurtegraad en organische stofgehalte.
Een goede bodemstructuur heeft een kruimelige textuur, waarbij de fijne deeltjes aan elkaar zijn geklit, met veel gangen en holten. Een goed gestructureerde grond warmt in het voorjaar snel op, zodat warmte en lucht gemakkelijk in de bodem kunnen dringen. Overtollig water wordt beter afgevoerd, terwijl de bodem toch meer vocht vast houdt.
–
De bodem van de moestuin is de basis. De bodem moet van goede kwaliteit en gezond zijn en voorzien van alle benodigde voedingstoffen, zuurstof en water die de te verbouwen planten in de moestuin nodig hebben. Dit geld ook voor de zuurtegraad, de structuur en het stofgehalte. Het valt of staat met de bodem. Als deze niet goed in orde is dan is dit direct van invloed op alles producten die in de moestuin groenten. Buiten de
De bodem van een moestuin moet een wat losse structuur hebben. Alsof de deeltjes als magneetjes aan elkaar zitten. Tussen de structuur zit veel ruimte voor lucht en licht. In het voorjaar kan daardoor de moestuin goed voorzien worden van water en zon waardoor de moestuin snel op temperatuur komt en het teveel aan water goed in de grond wegsijpelt.
Om de moestuin beter te laten gedijen kunnen aan de bodem stoffen worden toegevoegd waaronder compost en kalk. Compost heeft als doel om de grond los te maken. Door het losmaken van de grond kunnen wormen weer makkelijker gangen maken in de grond waardoor water en zonwarmte weer beter hun weg kunnen vinden. Kalk heeft als doel om de binding tussen de te versterken als het nodig is maar te verzwakken als de grond te sterk gehecht is. Zorg dat u de grond in het voorjaar omspit. Spit niet als de tuin een prima klimaat heeft. Dit merkt u hoe goed de moestuin het al doet. Alleen de toplaag wat omwoelen is niet voldoende. De toplaag moet juist naar de diepte verdwijnen om daar de armere grond te voorzien van voedingsstoffen. Zorg daarnaast voor een juist zuurgraad in de moestuin. Een bodemtest kan u helpen om de PH-waarde van tuin in kaart te brengen. Als de moestuin te zuur is heeft werkt dit nadelig op de groenten. Dit gebeurt nogal geregeld. Bij vrijwel alle groenwinkels verkopen ze een dergelijke test.