logo

Noten

zijn walnoten gezond

Zijn noten gezond?

Noten zijn heel gezond. Ze zijn klein, compact en zitten boordevol met voor mensen belangrijke voedingsstoffen. In noten kunnen we heel veel onverzadigde vetten en eiwitten vinden. En dan niet een klein beetje, maar gigantisch veel in een extreem geconcentreerde vorm! Deze vetten en eiwitten vormen de basis voor ons lichaam. Deze vetten en eiwitten zijn de bouwstoffen voor ons lichaam, en tevens de stoffen onderdeel uitmaken van veel processen die in je lichaam plaatsvinden. Hieronder wordt opgesomd waarom noten zo gezond zijn

Noten zitten vol met vitamines en mineralen

Heel veel mensen zijn van mening dat noten slecht zijn voor de gezondheid. Echter het tegendeel is waar! In noten zitten ontzettend veel vitamines en mineralen die we nodig hebben voor ons lichaam. Denk dan bijvoorbeeld aan magnesium en calcium, ijzer, zink, maar ook koper, selenium en kalium zitten in noten. Noten bestaan voor ongeveer 80% tot 90% uit vetten. Het gaat hier om onverzadigde vetten welke meehelpen het cholesterolgehalte verlagen. Door het verlagen van het cholesterolgehalte helpt het mee de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Het zijn juist noten die heel gezond voor je zijn!

Er zijn sterke aanwijzingen dat het eten van noten beschermend werkt tegen hart- en vaatziekten, maar dat is nog niet bewezen. Het eten van noten zorgt bovendien voor een lager cholesterolgehalte. De gunstige vetzuursamenstelling en de veel onverzadigde vetten is de oorzaak van deze gunstige effecten zoals de wetenschap dit nu beoordeelt.

De WHO (Wereld gezondheids organisatie) is van mening dat we op dagelijkse basis ongeveer 30 gram noten zaden en peulvruchten.

Zoals bekend is een noot is de basis van een iedere plant of een boom. Uit de noot moet een hele boom gaan groeien. Alles wat hier voor nodig is in deze noot aanwezig. Hieruit kan wel afgeleid worden dat er zeer veel belangrijke stoffen zitten die de mens goed kan gebruiken.

Het is dan ook begrijpelijk dat kleine dieren waaronder eekhoorns en hamsters in de herfst noten verzamelen om goed door de winter te komen. In  noten zitten heel compact heel veel voedingsstoffen. Prima om compact te bewaren en/of mee te nemen.

Het bewaren van noten

Noten zijn gevoelig voor schimmels. Noten moeten droog en goed afgesloten worden bewaard. Bij een temperatuur van ongeveer 10 tot 15 °C kunnen ze het beste bewaard worden. Als ze op de juiste manier bewaard worden zijn ze bijvoorbeeld pistachenoten en amandelen wel een jaar houdbaar. Walnoten en kastanjes bederven wel snel.