logo

Is koffie gezond?

is koffie gezond

Koffie

Koffie is gemaakt van gemalen bonen van de koffieplant en is in principe een natuurproduct. In koffie zijn essentiële voedingsstoffen aanwezig waaronder magnesium, kalium, mangaan en vitamine B. Deze stoffen heeft het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Maar ook voor koffie geldt: overdaad schaad.

Eigenschappen van koffie

Koffie verhoogt het concentratie vermogen en de scherpte van de hersenen. Na het drinken treedt de scherpte en het hogere concentratievermogen in na ongeveer 15 minuten en blijft rond de 4 uur actief. Het zorgt tevens voor een stabiele suikerspiegel waardoor het beschermt tegen diabetes type 2. Dit komt de spijsvertering ten goede door het produceren van maagzuur.

Als nadeel bevat koffie het mineraal cafeïne en daarvan teveel in het lichaam krijgen is schadelijk. Cafeïne kan bij mensen met een verhoogde bloeddruk leiden tot een verdere toename van de bloeddruk. Bij mensen met een normale bloeddruk is dit verschil niet gemeten. Voor mensen die een verhoogde bloeddruk hebben is het aan te raden om niet veel koffie te drinken en die vrij is van cafeïne. In koffie zitten vetten die het cholesterol van het bloed verhogen. Het zijn de stoffen cafestol en kahweol die daar verantwoordelijk voor zijn. Tevens kan cafeïne leiden tot slapenloosheid.

Vooral Griekse koffie bevat een hoog gehalte aan de stoffen cafestol en kahweol. Deze koffie leidt dan ook in zekere mate tot een verhoging van het cholesterol. De cafeïne heeft invloed op de opname van calcium in het lichaam. Hiermee is een verband aan te tonen met botontkalking en het gebruik van koffie. Het gaat om een geringe mate van botontkalking dat met melkproducten gecompenseerd kan worden.

Lange tijd werd gedacht dat koffie een vochtuitdrijver. Dit valt bij kleine hoeveelheden erg mee. Pas bij grote hoeveelheden cafeïne treedt het gevolg op van vochtuitdrijving.

Verslaving aan koffie

Een nadeel van koffie de verslaving. De cafeïne heeft een verslavende werking op het lichaam. Als je na lange tijd drinken plotseling stopt krijgen de meeste mensen last van ontwenningsverschijnselen. Verschijnselen als hoofdpijn, slapenloosheid, onrust en vermoeidheid. Als je van de verslaving af wilt is het raadzaam om het koffiegebruik in een week af te bouwen.

Koffie kent voordelen en nadelen. Als je het houdt bij enkele kopjes per dag kat koffie geen kwaad. Koffie bezit immers werkzame stoffen waar het lichaam baat bij heeft. Koffie zonder cafeïne is het meest aan te raden.