Zwemmen is heel gezond. Bij het zwemmen gebruik je vrijwel al je spieren. Daarbij is er altijd druk van het water om je lichaam heen. Het water werkt als tegendruk op de spieren waardoor de bloedsomloop van het lichaam extra gestimuleerd worden. Je kan je spieren hierdoor ook minder snel blesseren en de spieren ontwikkelen zich evenwichtig. Het water verzorgt een constante weerstand op het lichaam dat in beweging is. Zwemmerslichamen zijn vaak prachtige lichamen zo vinden de meeste mensen. Tijdens het zwemmen wordt je gedwongen om regelmatig te ademhalen omdat je anders simpelweg water hapt.
Een groot voordeel van het zwemmen is dat er geen impulskrachten zijn op een enkele spier zoals bijvoorbeeld bij tennis in de piekbelasting in de arm of knie. Zwemmen is eerder een roterende beweging zoals bijvoorbeeld fietsen. Daarbij wordt bij het zwemmen het lichaam door de opwaartse druk van het water omhoog geduwd waardoor het lichaam nog maar 10% weegt van het normale gewicht. Je kan je dus bewegen alsof je in de ruimte bevindt! Dit is met name de reden waarom je bij het zwemmen je vrijwel nooit spierpijnen overhoudt. Het warme water helpt mee om de spieren soepel te houden.
Een badpak of zwembroek is afdoende om naar het zwembad te gaan. Na het voldoen van de entree prijs kan je vaak afdoende tijd in het zwembad spenderen om een voldaan gevoel te hebben. Een extra stimulans kan het zijn om op tijden te zwemmen dat gelijkgestemden in het water zijn. Je kan ook vaak eenvoudig aansluiten bij groepen in het zwembad hetgeen zorgt voor extra stimulans. Het maken van een schema is ook een prima manier om je workout te verzorgen. Ga na hoeveel tijd je in de week kunt missen en verwerk dit in je schema. Schoolslag is prima om mee te beginnen en dan af en toe te wisselen met borstcrawl. Zorg dat je lange slagen maakt die ervoor zorgen dat je minimaal kracht geeft tijdens de zwemslagen. Dan houdt je het veel langer vol. Haal rustig en regelmatig adem als je je hoofd naar de zijkant brengt boven het water. Zorg dat je benen krachtig meedoen. Je kracht in je benen is veel groter dan die van je armen.
Let goed op je hartritme tijdens het zwemmen. Als het gaat probeer dan de afstand te vergroten van zwemdag naar zwemdag. Dit kan in geringe mate waarvan je merkt dat je je goed voelt. In het beginsel gaat het niet om het energie geven maar om het opbouwen van een ritme en gewenning van het lichaam en het opbouwen van je spieren en je conditie.