logo

Is zuurkool gezond?

is zuurkool gezond

Zuurkool

Zuurkool is supergezond! Zuurkool bevat veel vitamine C, vezels en mineralen en heel weinig calorieën en geen vet of cholesterol. Door het gistingsproces in de groente is deze licht verteerbaar. Bij dit proces zijn alle vitaminen en mineralen behouden gebleven. Daarnaast is zuurkool rijk aan vezels en bevordert de darmflora positief. De groente bevat zo super veel vitamine C. Daar krijgt het lichaam nooit genoeg van. Aan mineralen bevat de groente mineralen natrium, calcium, fosfor, kalium, magnesium, ijzer, koper en zink.

Eigenschappen van Zuurkool

Zuurkool is zo gezond dat helpt bij diverse aandoeningen waaronder brandwonden, bloedarmoede, acne, diabetes, verstopping en infecties. Zuurkool maakt de huid gaaf en gezond en helpt bij een infectie de huid sneller herstellen. Door de minerale zouten in de  groente wordt de bloedcellenopbouw gestimuleerd. De vitamine B12 maakt het ijzer opneembaar hetgeen bloedarmoede voorkomt en daarmee aan te bevelen is voor mensen die een vegetariërs dieet volgen. Daarbij is de groente een stimulans voor de darmflora, het voorkomt verstopping en stimuleert de verwerking van voedsel in de maag.

Zuurkool is een melkzure groente. Door de gisting wordt melkzure kalk gevormd die door het lichaam goed opneembaar is. Zuurkool die wordt bewaard in zout behoudt haar vitamines. Dit is een uitzondering in vergelijking met alle andere groenten. De melkzure elementen maken de spijsverteringskanalen schoon en ontsmetten deze. Mensen die last hebben van bloedend tandvlees kunnen hier goed zuurkool tegen gebruiken. Ook helpt het tegen tanden die loszitten en tegen zweertjes en blaasjes in de mond. Het voorkomt zwellingen en pijn gewrichten. Daarbij helpt het tegen maagzweren en keelontsteking en helpt het ook tegen hoofdpijn. Zuurkool geeft energie!

Rauwe zuurkool

De bekende spreuk: Zuurkool helpt de mens de winter door, die klopt! Het regelmatig eten van rauwe zuurkool versterkt de algemene weerstand, helpt de darmflora, voorkomt verkoudheid en andere infecties. Het zwavelgehalte dat de zuurkool uit de grond haalt werkt ontsmettend op het darmsysteem. Daarbij is het door het leverherstellende eigenschappen heel goed tegen een kater te gebruiken. Let echter op dat je niet teveel inneemt want dat is niet goed. Zuurkool is rijk aan histamine en dat kan leiden tot voedselstress. Het hormoon histamine heeft invloed op de bloedcirculatie. Teveel histamine leidt tot het uitzetten van de bloedvaten, dikker weefsel en het vasthouden van vocht.