logo

Is wandelen gezond?

is wandelen gezond

Is wandelen gezond?

Wandelen is erg goed voor de gezondheid. Voor fitheid, ontspanning, afvallen en opbouw na ziekte. Het bewegen door een lange wandeling is goed voor je longen, hart, botten en spieren en vermindert de kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Daarbij heeft het bovenal een goede invloed op je geest. Wandelen kent geen pulserende actie op de spieren zoals vele andere sporten. Denk hierbij aan de impulskracht op de enkel en knie bij het hardlopen of de korte krachtpulse van een klap tegen de tennisbal. Aangezien wandelen geen impact heeft op je lichaam is een minimale kans op blessures zoals ook bij roeien of fietsen. Vooral voor je hart, longen, spieren en botten is een wandeling goed. Maar bovenal ontspant je lichaam door het ademen van verse zuurstof.

Eigenschappen van wandelen

Een aantal keren per week een wandeling helpt het lichaam gezond te houden. Wandelen heeft een positieve invloed op het hart en het vaatsysteem. Het risico op hart en vaataandoeningen neemt voor de helft af als je een uur in de week wandelt. Door het lopen worden de longen gestimuleerd om te werken waardoor de capaciteit van de longen toeneemt. Door het lopen wordt een piek in de suikerspiegel voorkomen hetgeen de kans op diabetes type 2 verkleint. Door het bewegen worden flink veel calorieën verbrandt wat leidt tot gewicht afname. Het stimuleert de stofwisseling wat de darmflora ten geode komt. De botten en spieren worden versterkt wat botontkalking tegen gaat. Als botten in normale mate belast worden treedt er versterking op. Door wandelen wordt het kraakbeen opgebouwd en blijft het flexibel.

Wandelen is positief voor de gemoedstoestand

Door het wandelen worden de hersenen voorzien van verse zuurstof. Dit werkt tegen stress en depressieve gevoelen en vermindert angststoornissen en zorgt voor een betere geheugen functie. De verse zuurstof zorgt voor meer vers zuurstof in het bloed waardoor de organen in het lichaam beter functioneren.  Wandelen is ook goed voor de nachtrust. Het vatten van de slaap verbetert en het doorslapen gaat ook beter. Het is aan te bevelen om eerder een lange wandeling te maken dan een kort moment sporten.