logo

Is venkel gezond?

is venkel gezond

Venkel

Venkel is heel gezond want venkel staat bol van de vitaminen, vezels en mineralen. Venkel bevat veel calcium, kalium  ijzer, magnesium, fosfor, en foliumzuur. Venkel wordt vaak als kruid gezien maar het is een groente. Ze smaakt naar anijs en kan vrijwel overal groeien.

Eigenschappen van venkel

De aanwezige vitamine in venkel zijn vitamine A, C, en B3, B6, B11, E en K. De aanwezig mineralen zijn onder meer fosfor, zink, koper, betacaroteen, luteïne, zeaxantine,  mangaan en selenium.

De mineralen ijzer, fosfor, magnesium, mangaan, calcium, zink en vitamine K spelen een belangrijke rol in het sterk houden van onze botten. Veel voedingstoffen waaronder b.v. cafeïne bindt zich aan deze stoffen waardoor ze het lichaam weer verlaten. Daarbij is het ook belangrijk om de mineralen in de juiste verhouding in het lichaam op te nemen. Als je teveel fosfor en te weinig kalium neemt kan dit juist weer de botstructuur schaden.

De werkzame stof kalium heeft daarbij een positieve werking op het vaatsysteem. Het verwijdt de bloedvaten en reguleert de bloeddruk. Dit leidt tot een verminderde kans op hart en vaataandoeningen. Een kalium tekort kun je merken aan moeheid, hoge bloeddruk, hartkloppingen en spierkrampen.

Het mineraal selenium zit in veel groente en fruit en zorgt voor ons blije gevoel. Het helpt mee om het lichaam te ontgiften waardoor we krachtiger ontstekingen in het lichaam aanpakken. De werkzame stof choline speelt een elangrijke rol voor de goede slaap, geheugen, spierbeweging.

Vitamine B6 draagt bij aan het metabolisme van het lichaam.  De vitamine zorgen voor de omzetten van koolhydraten naar aminozuren. De vezels in venkel dragen bij aan een beter functioneren van de darmflora. Het ijzer in venkel zorgt ervoor dat de bloedsamenstelling beter wordt en de vitamine C zorgt voor een goede opname van het ijzer in het lichaam .  Venkel werkt ook kalmerend. Venkel zit ook vol collageen door de aanwezige vitamine C. Collageen helpt ons mee om onze huid mooi, krachtig en stralend te houden.

Heerlijke venkelthee

Als je venkel in de winkel koopt moet de venkelbol stevig zijn en wit of lichtgroen. Je kan venkel maximaal een week koel en donker bewaren. Als je venkel in je tuin verbouwd moet je zorgen dat deze in de winter weg is want venkel kan niet tegen koude. Je kunt venkelthee maken door de zaadjes ongeveer 10 minuten in warm water te doen. Venkelthee heeft een sterke anijssmaak dat komt door de stof anethol.  De thee werken als een middel dat slijm oplost en helpt bij bronchitis. Venkel verbetert verder de spijsvertering en is positief werkzaam voor de lever.