logo

Is tonijn gezond?

is tonijn gezond

Tonijn

Tonijn is supergezond. Tonijn is een vette vis en hierdoor rijk aan omega 3 vetzuren en vitaminen. Deze meervoudig onverzadigde vetten zijn bij ons bekend als de goede vetten. De vitaminen in tonijn zijn vitamine A (retinol of caroteen), B1 (thiamine, aneurin), B2, (riboflavine) B6, (pyridoxine), C (ascorbinezuur) en E (tocoferol). Het mineralengehalte van tonijn is prima. De aanwezig mineralen zijn calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en natrium.

Eigenschappen van tonijn

Vitamine A is van groot belang voor ons. Het is met name voor het gezond houden van onze huid en voor de sterkte van onder meer onze tanden, botten, tandvlees en ons haar. Vooral in de vette vissoorten is vitamine A goed vertegenwoordigd. Vitamine B12 is van groot belang rol bij het aanmaken van bloedlichaampjes en zenuwcellen. B12 voorkomt daarmee bloed armoede van het lichaam. Daarbij speelt het een grote rol in onze hersenen waarmee het de kans vermindert op geheugenverlies en dementie. In tonijn is deze vitamine minder aanwezig. Voor de stofwisseling van ons lichaam en voor het afbreken van vetten, eiwitten en koolhydraten is vitamine B2 van essentieel belang.

IJzer is het voor mensen belangrijkste mineraal. Het vermindert de kans op de aanmaak van hemoglobine hetgeen kan leiden tot bloedarmoede. Het versterkt het lichaam tegen de kans op zieken en zorgt voor de groei. Daarbij laat ijzer onszelf fit voelen en zorgt ervoor dat we er gezond uitzien. Te samen met fosfor versterkt calcium de tanden en zorgt voor sterke botten. Daarbij helpt het ijzer opnemen in het menselijk lichaam.

Tonijn zit vol met mineralen

Calcium zorgt, samen met fosfor, voor het behoud van sterke botten en tanden en speelt een rol bij de stofwisseling van ijzer in het lichaam. Het zenuwstelsel wordt versterkt en calcium zorgt voor een stabiel hartritme. De werkzame stof chroom reguleert de bloeddruk in het vaatsysteem. Daarbij regelt chroom de stofwisseling van suiker waardoor dit mineraal de kans op suikerziekte vermindert. Voor de hardheid van onze tanden speelt Fluor een hoofdrol. Buiten dat Fosfor een rol speelt bij ons hartritme en tanden en botten speelt het een belangrijke rol bij onze nieren.