logo

Is thee gezond?

is thee gezond

Thee

Groene thee is gezond doordat er geen cafeïne in de thee zit. In zwarte thee zit cafeïne waardoor te veel drinken niet goed voor je gezondheid is. Kruiden thee zijn specerijen en kruiden en deze zijn niet afkomstig van de camellia sinensis. Door de bladeren van een plant, de camellia sinensis onder te dompelen in water van 100 graden wordt er uit de bladeren werkzame stoffen gehaald waardoor thee ontstaat.

Eigenschappen van thee

De meest dranken die we tot ons nemen zit vol met suikers waardoor het een aanslag op het gebit is. Het heeft geen suikers waardoor het niet de tanden schaadt. Door de antioxidanten gaat het verkalkte aderen tegen. Dit komt het vaatsysteem van mensen ten goede. Hierdoor neemt de kans af op hart- of vaataandoeningen.  De antioxidanten helpen ook je lichaam weerstand te bieden tegen vrije radicalen. We komen antioxidanten vooral veel tegen in fruit, groenten, zaden en granen. Daarbij ook in koffie dat ook bij normaal gebruik een positieve uitwerking heeft op het vaatsysteem.

Van thee krijgen we ook energie. Buiten de cafeïne in zware thee maar door de vitamines en antioxidanten vinden we thee zo prettig om te drinken. Het is een energie bommetje! Bij verkoudheid helpt het mee het slijm in de keel op te lossen en tevens helpen de antioxidanten om afvalstoffen in het lichaam af te voeren.

Op diabetes patiënten heeft thee een gunstige invloed. Als deze patiënten per dag een aantal koppen drinken wordt het risico op diabetes van het type 2 verkleind.

Welk type thee

In de supermarkt vinden we meestal groene, zwarte, witte of kruiden thee? Groene bevat het meeste antioxidanten. Zwarte smaakt het sterkst. De bladen komen in aanraking met licht waardoor de bladeren gaan oxideren. Hierdoor nemen de antioxidanten af en verliest het kracht. Witte komt van bladeren die jong zijn waardoor er meer antioxidanten in deze zitten dan zwarte thee. Kruidenthee wordt gemaakt van bloemen en kruiden en is niet afkomstig van de theeplant. Het is niet duidelijk of deze theesoorten dienst doen aan mensen.

 

is thee gezond

is thee gezond