logo

Is spinazie gezond?

is spinazie gezond

Spinazie

Spinazie is supergezond want spinazie bevat een flinke hoeveelheid ijzer en hoeveelheden vitamines A, B, C en F. Ook beschikt spinazie over een flinke hoeveelheid aan mineralen waaronder mangaan, calcium, selenium, tryptofaan en magnesium. Het foliumzuur (Vitamine B9) zit in de spinazie en blijft in prima in tact, of je de spinazie rauw eet of kookt. Het ijzer in de spinazie is van groot belang voor vrouwen die zwanger zijn omdat het de ongeborene stimuleert bij de groei van hersenen.

Eigenschappen van Spinazie

Spinazie behoort tot de groenten die het rijkst is aan vitamine C. Je kunt de groenten het best eten in de periode van november tot mei. Als het blad begint te verwelken dan neemt de waarde van de groenten snel af. Deze bladeren bevatten veel caroteen, vitamine A, B2, B6 en B9, F. Vitamine F versterkt de nagels en werkt tegen haaruitval en bevordert de groei van rode bloedcellen. Bij neerslachtigheid kan spinazie ook goede dienst doen. Door het te persen en vervolgens te filteren kan een glas spinazie sap je weer helemaal opbeuren.

Bij het bestrijden van zuurtekort in de maag kan spinazie het tekort balanceren en is het een goede stimulans voor de spijsverteringkanalen. De groenten helpt goed als  mensen pijn in de maag hebben. Als je daarentegen last hebt van je gewrichten moet je spinazie mijden. Spinazie beschikt over de zuren oxaalzuur en zuringzuur en dit kan pijn in de gewrichten geven.

De groenten stimuleert een goede darmflora en het calcium zorgt voor sterke botten en sterke tanden. Het magnesium is een goede werking van het geheugen. Daarbij helpt het tegen artritis en stimuleert het vaatstelsel door de aderen van het lichaam flexibeler te maken. Dit resulteert in een kleinere kans op hart- en vaatziekten waardoor de groente meehelpt om het risico op hartfalen te verminderen. Het is voor mensen met een hoge bloeddruk dan ook aan te raden om deze groente te eten.

Pas op met zelf kweken van spinazie

Over het algemeen wordt spinazie gezien als een van de gezondste groenten. De laatste tijd wordt de groenen ook als een gevaarlijke groente soort bestempeld. Dit speelt vooral een rol als mensen het in hun eigen moestuin telen. De mest die veelal gebruikt wordt bevat veel stikstof en dit is slecht voor de teelt. Door het gebruik van de stikstof worden nitraten gebonden in het spinazieblad waardoor de opname van zuurstof in het bloed verslechterd wordt. Een te schrale bodem leidt tot de vorming van gifstoffen in de bladeren die weer leiden tot irritaties, ontstekingen en pijn in de maag en darmen.