logo

Is sinaasappel gezond?

is sinaasappel gezond

Sinaasappel

Sinaasappels zijn supergezond want ze zitten boordevol vitamine C, antioxidanten en vezels zitten. Deze helpen mee aan het goed functioneren van je bloedvatenstelsel, het aanmaken van nieuwe cellen en ze helpen bij genezingsprocessen. Daarbij hebben ze een gunstig effect op nierstenen, ze remmen ontstekingen en helpen tegen reuma. Maar er zijn nog veel meer redenen waarom sinaasappels zo gezond zijn!

De sinaasappel behoort tot de citrusvruchten. Andere leden van deze familie zijn de mandarijn, limoen, citroen en grapefruit.

Sinaasappelsap die net is geperst en het gezondst en het krachtigst. Dit proef je ook. Er gaan al veel vitamines verloren als je de sinaasappel een tijdje laat staan. Het vruchtvlees van de sinaasappel is gezonder dan het (gefilterde) sap. Het bevat meer vezels die zo belangrijk zijn voor je lichaam. Veel mensen halen juist deze vezels uit het sap. Vooral kinderen vinden het vaak maar niks. Niet doen dus!!! Deze vezels zijn juist belangrijk voor je spijsvertering.

De werkzame stoffen van sinaasappelen

Sinaasappelen bevatten een aantal erg belangrijke werkzame stoffen voor mensen. Dit zijn bijvoorbeeld foliumzuur, calcium,  hesperidine en antioxidanten. Foliumzuur zorgt dat er nieuwe cellen aangemaakt worden en dit resulteert in het sneller genezen van wondjes. Calcium is goed voor de botten, ze zorgen dat ze sterker worden. Daarbij is voor het verteren van met name vlees ook calcium nodig. De antioxidant hesperidine draagt bij aan het beter functioneren van je hart en vaatstelsel. Geen enkele fruitsoort bezit meer antioxidanten. Met meer dan 160 verschillende  antioxidanten dragen ze bij aan het verstreken van je lichaam. De belangrijkste antioxidant is vitamine C. Deze hebben een zeer positieve werking op de gezondheid. Vitamine C is de antioxidant die je weerstand verhoogt en hiermee voorkomt dat je sneller ziek wordt dan nodig.

Mandarijn of Sinaasappel ?

Het bekendste familielid van de sinaasappel is de mandarijn. Ze lijken erg op elkaar alleen is de sinaasappel groter. De sinaasappel heeft dus meer werkzame voedingsstoffen echter de eigenschappen zijn ongeveer gelijk.