Rode biet is super gezond! Rode bieten staan bol van de vezels, vitamines, ijzer, caroteen, mangaan, kalium, calcium en foliumzuur. De hoeveelheid mineralen zoals van bijvoorbeeld kalium is hoog. Bietjes kunnen prima gekookt worden. De voedingswaarden van de rode biet neemt hier niet van af. De biet wordt ook vaak geraspt om in een salade te mengen.
Het mineraal kalium is in ruime mate aanwezig. Dit leidt tot een regulatie van de hartslag, de zenuwfunctie en de bloeddruk. In de rode biet zit ook een goede hoeveelheid mangaan. Mangaan is nodig voor de vorming van botweefsel. Daarnaast beschermd het de bloedcellen tegen oxidatieve stress. Tevens is het spoorelement onderdeel van een aantal in het lichaam aanwezige enzymen die de energiestofwisseling reguleren. Vitamine C, B1 staan tem diensten van de vorming van schildklier hormoon. Daarbij zijn dit werkzame stoffen die de vertering van voedsel en de werking van het zenuwstelsel op zich nemen. De rode biet stimuleert je immuunsysteem.
Bietensap dat rauw wordt gedronken wordt vaak gebruikt in therapeutische zin. De smaak van het sap heeft een effect dat stimulerend is op de zenuwen van de tong en van de darmen. Vooral nadat iemand ziek geweest is wordt bietensap na melkzure vergisting gedronken. Met name om weer aan te sterken. Bietensap wordt dan gebruikt als opbouwer van bloed. Het heeft een positief effect op de darmflora.
Rode Bieten zijn zo gezond dat ze tot de categorie van de superfoods behoren. Doordat ze boordenvol zijn van de werkzame stoffen en vezels en dit te samen met antioxidanten en daarnaast andere fytochemicaliën. Rode bietjes die vers zijn kan je maximaal twee weken in de koelkast kast. Je kunt ze ook voorgekookt en verpakt kopen in de supermarkt. Er zit zoveel pigment in rode bieten dat het zelfs je darmflora kan beïnvloeden. Hier moet je niet van schrikken want dit kan totaal geen kwaad.