logo

Is rijst gezond?

is rijst gezond

Rijst

Rijst is een rijke bron aan koolhydraten, eiwitten en vitamine B en mineralen als kalium en fosfor. Het is met name zilvervliesrijst dat rijk is aan vezels en andere voor ons essentiële voedingsstoffen. Vooral het vliesje is gezond. Witte is door het wegpellen van het vliesje voedingsstoffen kwijtgeraakt. Het bevat minder vezels, vitamine B1, B3 en ijzer. Het eiwit in bruine rijst is van een goede kwaliteit aangezien het de essentiële aminozuren bevat.

Het voordeel van rijst is dat het zo goed als geen suiker bevat. Rijst is een bron van meervoudige koolhydraten waardoor je er energie van krijgt. Zilvervliesrijst is een van de gezondste rijssoorten, deze variant staat bol van de vezels. Als alternatief voor zilvervliesrijst is de bruine rijst. Het vezelgehalte is nog iets hoger. De vezels zorgen voor een goede spijsvertering en een betere darmflora.

Eigenschappen van rijst

In rijst zitten geen gluten. Dit houdt in dat mensen met een glutenallergie ook rijst kunnen eten. Mensen met glutenallergie kunnen geen notenrijst en meergranenrijst eten door de aanwezige gluten. Rijst wordt veel in de wereld gegeten. In Nederland maar 5% van de hoeveelheid die men veelal elders in de wereld eet, zoals in Azië.

Als je rijst wilt bewaren moet je dit op een koele, donkere en droge plek doen. Dan kan je het ongeveer een jaar bewaren. Je kan het beste rijst afgesloten en uit het licht bewaren anders wordt ze ranzig. Het kan op verschillende bereid worden waaronder stomen of koken. Het verdient de voorkeur om te stomen omdat dan de meeste voedingsstoffen bewaard blijven.

In rijst zitten belangrijke mineralen en vezels

In rijst zit vrijwel geen vet maar wel veel belangrijke mineralen en vitaminen. Onder andere vitamine B1 en B6. Vitamine B6 is van groot belang voor de weerstand van het lichaam. Daarbij speelt het een rol bij de vorming van rode bloedlichaampjes. Vitamine B1 draagt bij aan een verbeterd metabolisme en versterkt het zenuwstelsel. Een ander belangrijk mineraal is biotine. Deze stof leidt tot een mooiere huid en glanzende haren. Rijst is dus erg gezond en kan bij veel gerechten als hoofgerecht of als bijgerecht gegeten worden!