logo

Is pinda gezond?

is pinda gezond

Pinda

Pinda is heel gezond. Pinda’s zitten boordevol vitamines, mineralen, eiwitten en daarom is een prima een prima tussendoortje. Tevens bezit de pinda een flink gehalte aan omega 3 vetzuren en deze onverzadigde vetten zijn erg gezond voor ons lichaam. De pinda is eigenlijk geen noot maar een peulvrucht. De pinda wordt voornamelijk via pindakaas gegeten.

Eigenschappen van de Pinda

In de pinda zitten de vitamines B1, B2, B6, B11 en E. De mineralen in pinda zijn kalium, calcium, fosfor, natrium, ijzer, magnesium, koper en zink. Daarbij zitten er gezonde eiwitten, antioxidanten en veel onverzadigde vetten. Slechts een gering gehalte is hiervan verzadigd vet.

IJzer is van groot belang voor de opbouw van rode bloedcellen en voor de enzymactiviteit. Zink speelt een rol bij de spijsvertering en stofwisseling van het lichaam. Magnesium geeft kracht aan ons skelet en de bottenstructuur van ons lichaam. Samen met magnesium versterkt fosfor de tanden en botten. Selenium helpt mee de vrije radicalen  aan te pakken door de antioxiderende werking. Dit vertraagt het ouder worden.

Verhit de rauwe pinda liever niet

Pinda’s zijn dus erg gezond. Door onder meer de eiwitten en antioxidanten. Je kan de pinda het beste rauw eten. Soms worden ze ook geroosterd. Let wel op dat na het warm maken van een pinda min of meer alle gezonde stoffen verdwenen zijn. Met name de gezonde vet Omega 3 vetten is belangrijk voor het lichaam. De onverzadigde vetten zijn van essentieel belang voor ons vaatstelsel en helpt het verminderen van kans op hart- en vaataandoeningen en verlagen de kans op ontstekingen, trombose en bloedproppen. Voor diabetespatiënten is deze noot ook van groot belang. Ze verlaagt het bloedsuikergehalte waarmee ze zeer geschikt zijn voor deze groep mensen. Daarbij zorgen ze ervoor om ons cholesterol gehalte te verlagen. Daarbij gaat het vet ontstekingen tegen en zorgt er voor dat je beter herstelt nadat je je ingespannen hebt.