logo

Is ontgiften gezond?

is ontgiften gezond

Is ontgiften gezond?

Ontgiften is het reinigen van het lichaam van afvalstoffen of gifstoffen. Ontgiften staat ook bekend als ontslakken of detoxen. Verschillende vormen van ontgiften zijn onder meer sapkuren, huidbehandelingen, ontgiftdiëten en darmspoelingen. Alle verschillende methodes hebben het doel het lichaam te zuiveren van schadelijke stoffen. Deze stoffen worden ook wel slakken genoemd. Dit zijn stoffen zoals kleur-smaakstoffen, nicotine, cafeïne, conserveringsmiddelen maar ook vervuilde zuurstof die we inademen.

Te veel giftige stoffen in het lichaam kunnen leiden tot huiduitslag, hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid en onverklaarbare pijntjes. Ook gewichtstoename, slechte concentratie, depressie, constipatie, huidklachten, maagzuur, slechte spijsvertering, overmatige slijmproductie, minder goed geheugen, sterke lichaamsgeur en slechte adem kunnen symptomen zijn van teveel giftige stoffen in het lichaam. De giftige stoffen verstoren ons het energieniveau van ons lichaam waardoor we ons onnodig futloos voelen of sneller ziek worden. Ontgiften zou deze stoffen afvoeren uit ons lichaam en ons energieniveau weer herstellen, de nachtrust en gemoedstoestand verbeteren en de kans op ziektes verminderen. Hoewel er geen direct bewijs geleverd is dat ontgiften ons lichaam herstelt, is het beperken van de inname van gifstoffen uiteraard altijd van het grootste belang.

Ontgiften doet het lichaam zelf

Als een lichaam gezond is heeft het voldoende capaciteit om stoffen die er niet thuis horen af te voeren. Als je gezond en gevarieerd eet en voldoende gezond drinkt, dan kan het opruimmechanisme van het lichaam de meeste stoffen in onze voeding zelfstandig opruimen en uitscheiden. Van sommige voedselgroepen is bekend dat er veel gifstoffen in terug te vinden zijn. In bijvoorbeeld roofvis is er veelal een kans op een verhoogd gehalte aan kwik. Ook het eten van bepaalde E-nummers en bestrijdingsmiddelen kunnen leiden tot een verhoogde inname van schadelijke stoffen.

Het hele jaar door gezond eten!

Een keer of meerdere keren per jaar het lichaam ontgiften kan een ongezonde of slechte eet- of leefgewoonten niet goedmaken. Verschillende maaltijden overslaan, dagen niet eten of zeer weinig eten, zoals sommige ontgiftkuren voorschrijven kan zelfs gevaarlijk zijn. Als je een ontgiftkuur gaat doen zorg er dan voor dat je dit op een verantwoorde wijze doet. Beter is om gedurende het jaar de inname van schadelijke stoffen zoveel mogelijk te beperken.

Geselecteerde producten of bezoek de webshop: