logo

Is melk gezond?

is melk gezond

Melk

Melk is gezond en is een prima manier om de voor het lichaam belangrijke voedingstoffen calcium, vitamine B2 en B12 en D. Maar drink niet teveel! Er wordt echter veel over melk gesproken en geschreven. De wetenschap is er niet uit of men nu juist meer positief of negatief over melk moet zijn. Het gaat dan met name om het calcium in melk en of dit tot botontkalking zou leiden (osteoporose). Vooral omdat melk slechts een enkele factor is die bij botontkalking een rol speelt

Daarnaast is het nog altijd niet helemaal helder hoeveel calcium het menselijke lichaam nu precies nodig heeft. daarbij moeten mensen die niet tegen lactose kunnen mogen sowieso geen melk.

Eigenschappen van melk

Melk bevat vitamines en minderalen die het menselijk lichaam goed kunnen gebruiken. Dit zijn onder andere calcium, vitamine B2 en B12, zink, kalium en magnesium. Mensen kunnen calcium op een andere manier tot zich nemen. Bijvoorbeeld uit spinazie of andijvie. Je moet echter in verhouding veel meer van deze groenten tot je nemen dan melk te drinken. Hiermee het een manier om snel aan het lichaam calcium toe te dienen.

Goede en slechte melk eigenschappen

Het menselijk lichaam is in de basis geen voorstander van melk. Dit is ook af te leiden uit het hoge aantal mensen dat een allergie heeft tegen melkproducten. In diverse delen op de wereld wordt er daarom ook helemaal geen melk gedronken. Met name het gevaar op botontkalking  heeft melk in een kwaad daglicht gesteld. Het calcium wordt namelijk niet goed door het lichaam opgenomen.

In aanvulling op het goede zit het daarbij ook vol met verkeerde vetten en vol met calorieën. Daarom kunnen de eiwitten, calcium en B-vitamines ook beter verkregen worden uit groenten, mager vlees, noten, peulvruchten, zaden, paddenstoelen, granen en vis. De voorkeur blijft water. Zorg dat je niet melk neemt in plaats van fris. Het toedienen van vocht aan lichaam kan prima volstaan met water, groene thee of witte thee.

Melk is een prima manier om voor de mens essentiële stoffen binnen te krijgen. Maar drink niet teveel. Ongeveer een halve liter per dag is meer dan voldoende. Drink het dus niet overmatig!