logo

Is makreel gezond

is makreel gezond

Makreel

Makreel is supergezond want makreel zit boordevol voor ons lichaam gezonde omega 3 vetzuren. Deze vetzuren zijn heel goed voor ons en zorgen voor een gezond hartritme. Door het hoge gehalte aan vetzuren behoor makreel tot de vette vis. Tevens bevat makreel heel veel proteïne en beschikt makreel over flink veel mineralen zoal kalium, calcium, kobalt, magnesium en ijzer. De aanwezige vitaminen in makreel zijn A, B2 en B12, C, D en K. Hoe vetter de vis, hoe gezonder hij is!!!

De smaak van het vlees van een makreel is lekker vol. Daarbij smaakt de makreel vaak een beetje je ziltig. De makreel is ideaal om lekker op brood te doen voor een gezonde en lekker vullende maaltijd.

Eigenschappen van kabeljauw

Makreel bevat de voor mensen gezonden stoffen omega 3, vitamine A, B2, B12, C, D en K, eiwitten en de mineralen fosfor, magnesium, ijzer, kalium, calcium en natrium. Daarbij zitten er ook eiwitten en makreel en deze spelen een belangrijke rol in de opbouw van onze spieren, ons bloed, onze organen en ons zenuwstelsel. Kabeljauw bevat het voor mensen erg belangrijke omega 3 vetzuur. Het zorgt voor onverzadigde vetzuren en verlaagt eveneens de hoeveelheid verzadigde vetzuren die we tot ons nemen. Omega 3 draagt ook bij aan het versterken van ons vaatsysteem en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

In makreel zitten ook voor ons belangrijke vitaminen. Vitaminen zijn de stoffen die we de iedere dag in kleine hoeveelheden in ons lichaam nodig hebben om gezond te blijven. Kabeljauw bevat de vitamine A, B en D. Vitamine A is essentieel voor het gezond houden van onze huid en voor de sterkte van onder meer onze tanden, botten, tandvlees en haar. Vooral in de vette vissoorten is vitamine A goed vertegenwoordigd. In makreel  is deze vitamine minder aanwezig. Voor de stofwisseling van ons lichaam en voor het afbreken van vetten, eiwitten en koolhydraten is vitamine B2 van essentieel belang. Vitamine B12 is van groot belang rol bij het aanmaken van bloedlichaampjes en zenuwcellen. B12 voorkomt daarmee bloed armoede van het lichaam. Daarbij speelt het een grote rol in onze hersenen waarmee het de kans verminderd op geheugenverlies en dementie.

Vitamine D versterkt ons skelet. Door onder andere de zon wordt deze stof in het lichaam aangemaakt. Omega 3 heeft deze vitamine in hoge mate aanwezig en vooral de vette vissoort dragen hun steentje bij. Kabeljauw dat een magere vissoort is bevat hiermee de stof iets minder. Vooral oudere mensen die minder vaak buiten komen doen er verstandig aan om deze vis aan de maaltijd toe te voegen.

Makreel is buiten de vitaminen ook rijk aan mineralen. Dit zijn bijvoorbeeld calcium, ijzer, fosfor, vanadium, zink chroom, kalium, fluor, jodium, kobalt, magnesium, natrium, seleen en zwavel.

Calcium zorgt, samen met fosfor, voor het behoud van sterke botten en tanden en speelt een rol bij de stofwisseling van ijzer in het lichaam. Het zenuwstelsel wordt versterkt en calcium zorgt voor een stabiel hartritme. IJzer is het voor mensen belangrijkste mineraal. Het vermindert de kans op de aanmaak van hemoglobine hetgeen kan leiden tot bloedarmoede. het versterkt het lichaam tegen de kans op zieken en zorgt voor de groei. Daarbij laat ijzer onszelf fit voelen en zorgt ervoor dat we er gezond uitzien. Te samen met fosfor versterkt calcium de tanden en zorgt voor sterke botten. Daarbij helpt het ijzer opnemen in het menselijk lichaam.

De werkzame stof chroom reguleert de bloeddruk in het vaatsysteem. Daarbij regelt chroom de stofwisseling van suiker waardoor dit mineraal de kans op suikerziekte vermindert. Voor de hardheid van onze tanden speelt Fluor een hoofdrol. Buiten dat Fosfor een rol speelt bij ons hartritme en tanden en botten speelt het een belangrijke rol bij onze nieren. Kobalt zit in B12 maar moet door het lichaam zelf geproduceerd worden. Deze stof voorkomt bloedarmoede door de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Het verouderingsproces van het lichaam wordt door Seleen en Vitamine E vertraagd.

Om onze schilklier optimaal te laten functioneren moet jodium aan het menselijk lichaam toegediend worden. een tekort leidt tot verminderde hersenfuncties, lusteloosheid en toenamen in het gewicht. De vochtbalans in het lichaam wordt door  kalium en natrium gecoördineerd. Een goede vochtbalans leidt tot een stabiel hartritme. Magnesium draagt bij aan de stofwisseling van calcium en vitamine C. Hierdoor wordt de vorming van nier en galstenen verminderd. Het mineraal vanadium gaat de strijd aan met het vormen van cholesterol en het verminderen van de vorming van een hartaanval. Natrium zorgt voor een normale groei van het lichaam.

Het onderhouden van het enzymsystemen en de cellen van het lichaam wordt door zink verzorgt. Wanneer er in het lichaam infecties optreden dan gaat zwavel zijn werk doen. Zwavel zorgt dat de infectie opgelost wordt en zorgt voor glanzend haar en sterke nagels.