logo

Is lijnzaad gezond?

is lijnzaad gezond

Lijnzaad

Lijnzaad is supergezond en valt daarom in de categorie superfoods. Lijnzaad zit boordenvol vitaminen, vezels, mineralen en eiwitten. Lijnzaad is afkomstig van de vlas. De vlas is een plant. Voorheen werden van deze plant alleen de stengels gebruikt om linnen van te maken. Maar buiten het linnen dient de plant nog een heel ander doel: de zaden. Lijnzaad barst van de werkzame stoffen en bevat enorm veel belangrijke voedingsstoffen. Het zaad moet wel eerst gebroken worden omdat de schil te hard is. Het slijm dat vrijkomt bij het breken bevat de gezonde waarden. De schil van lijnzaad kunnen we niet verteren. Vaak wordt dit voor ons vermalen voordat het in de winkel ligt.

Eigenschappen van lijnzaad

Lijnzaad bestaat uit de vitamines, mineralen, eiwitten, vezels en antioxidanten. De aanwezige vitamines zijn B1, B2, B3, B6, C en E en de aanwezige mineralen zijn mangaan, fosfor, magnesium, ijzer en zink. De eiwitten in lijnzaad zijn licht verteerbaar. De eiwitten beschikken over alle voor de mens belangrijke aminozuren waaronder fenylalanine, lysine, isoleucine, tryptofaan valine en threonine. Het lichaam maakt deze niet zelf aan en ze moeten daarom als werkzame stof uit voedsel gehaald worden. De gezonde omega 3 vetten die in lijnzaad aanwezig zijn zorgen voor een beter functionerend vaatsysteem. De aderen worden van de omega 3 vetten flexibeler waardoor de bloeddruk daalt. Dit leidt tot een verminderde kans op hart en vaatziekten. Daarbij zorgen ze voor een lager bloedsuikergehalte en een lager cholesterolgehalte, versterkt het immuunsysteem en zorgt voor een hogere weerstand. Lijnzaad speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren van de darmflora. Het vocht in het lijnzaad gaat aan de binnenzijde van de darmwand zitten en neemt stoffen die er niet horen mee naar buiten. Lijnzaad bindt met de schadelijke stoffen en voert ze af.

Lijnzaad olie

Lijnzaadolie wordt vaak beschouwd als een aanvulling en niet als volledige maaltijd, maar  Lijnzaadolie kan gebruikt worden als specerij of kruiden in de yoghurt of in een salade. De olie kan ook gemengd worden in een smoothie of gebakken in brood, bagels of wraps. Het vervaardigen van de olie is een complex kunstje. De geperste oliën moet licht en luchtdicht bewaard worden en mogen niet warmer worden dan 40 graden. Als de olie warmer wordt dan 40 graden worden alle werkzame stoffen in de olie teniet gedaan. Als de olie wordt blootgesteld aan licht of lucht gaat de olie oxideren en is de olie ook niet meer bruikbaar. Zorg ervoor dat je lijnzaadolie op een koele plaats bewaard, zoals de bijvoorbeeld koelkast. Houd lijnzaadolie uit de buurt van direct zonlicht of grote temperatuurschommelingen. Dan kan je de olie het langst goed houden.

Onderstaande lijnzaad supplementen hebben wij voor u geselecteerd:

is lijnzaad gezond