logo

Is kip gezond?

is kip gezond

Kip

Kip is een gezond stukje vlees. Kip behoort tot de magere vleessoorten en staat bol van de eiwitten, vitamines en mineralen. Kip behoren tot de gevogelte en deze hebben veel minder verzadigd vet in zich dan andere vleessoorten. Je kunt kip op diverse manieren eten. Meest voorkomend zijn braden, barbecueën, koken, grillen en bakken. Daarnaast kan het met heel veel andere specerijen en groenten en andere voedingselementen worden gemengd.

Het grootste voordeel is dat het vlees van de kip veel magerder is dan het vlees van bijvoorbeeld varken, rund of lam. Kip kan dus goed genuttigd worden binnen een dieet. Daarbij is kip ook bijzonder caloriearm.

Eigenschappen van kippenvlees

In kippenvlees zitten veel eiwitten en deze zijn van groot belang voor je lichaam. Daarnaast is kippenvlees voorzien van de vitamines B1, B6 en B12 en de mineralen ijzer en zink. Om je spieren gezond te houden is het een hoofdzaak dat je dagelijks voldoende eiwitten tot je neemt. Deze eiwitten hoeven niet perse uit vlees te komen! Je kan vlees laten staan maar zorg dan dat je de belangrijke stoffen uit andere voedingsbronnen haalt. Je kunt je eiwitten ook uit vis halen en vis is eenvoudiger voor je maag te verteren.

Een ander bijkomend aandachtspunt is dat gefokte dieren in veel gevallen volstoppen met hormonen en antibiotica. Daarbij komt het voor dat men dieren voedt met gevaarlijk voedsel waar onder meer metaal in zit. Deze slechte stoffen komen weer terecht in het mensen lichaam.

Magere of vette vleessoorten

Vette vleessoorten

In veel vleessoorten zitten verkeerde vetten. Dit noemt men verzadigd vet en dit vet brengt gevaren met zich mee. Vooral voor je hart- en bloedvaten. Teveel verzadigd vet doet de aderen van de mens dichtslibben en dit leidt tot hart en vaatziekten. Vlees dat veel verzadigd vet bevat zijn onder meer de rookworst, speklap, runder- en lamgehakt, hamburger, braadworst, slavink en schouderkarbonade. Daarnaast heb je ook de vleessoorten die we op ons brood eten. Dit zijn onder meer de gebraden gehakt, ontbijtspek, salami, beef, de meeste worsten en paté.

Magere vleessoorten

Naast de vette vleessoorten zijn er ook magere. Hierin zit een veel en veel lager vetgehalte. In vet vlees zit per 50 gram vlees rond de 5 gram verzadigd vet (slavink). In mager vlees zit slechts 0,5 gram vet. Dit is bijvoorbeeld bij een biefstuk het geval. Een aantal soorten vlees die in de categorie mager vallen zijn varkenshaas, biefstuk, tartaar, ribkarbonade, hamlap, rosbief,  filetlapje en kipfilet. De vleeswaren die in de magere categorie vallen zijn achterham  kipfilet, beenham, rosbief, filet americain schouderham en runder rookvlees.

Het kost ons lichaam veel tijd om vlees te verteren ten opzichte van fruit. Vlees en de reststoffen van vlees blijven heel lang in ons systeem hangen. Bij het verteren van het vlees heeft het lichaam calcium (kalk) nodig. Indien je over te weinig kalk beschikt gaat het lichaam op zoek naar kalk. De beste opslag van kalk is bij de mensen de botten en daar wordt het kalk aan onttrokken. Dit kan gevaren met zich mee brengen omdat dit leidt tot (osteoporose) botontkalking.

Geselecteerde producten of bezoek de webshop: