logo

Is kalkoen gezond?

is kalkoen gezond

Kalkoen

Kalkoen is gezond en past prima in een gezonde manier van leven. Als je kalkoen eet dan krijg je een flinke hoeveelheid vitaminen, mineralen en foliumzuur binnen. De vitamines in kalkoen zijn B, B1, B6 en met name zijn de mineralen zink en kalium sterk vertegenwoordigd. De ruime hoeveelheid vitamine B6 heeft een positieve invloed op de spijsvertering. Kalkoen is een magere vleessoort en is voor een vleessoort makkelijk te verteren. Deze werkzame stoffen zink en kalium zijn vooral van belang om het cholesterol op het juiste niveau. Daarbij hebben ze een gunstige werking op het vaatsysteem en op hart- en vaatziekten. Tevens regelen de bloeddruk, versterken het immuunsysteem en steunen zenuwfuncties.

IJzer en proteïne in de kalkoen

In kalkoen zit veel ijzer. IJzer is het voor mensen belangrijkste mineraal. Het vermindert de kans op de aanmaak van hemoglobine hetgeen kan leiden tot bloedarmoede. het versterkt het lichaam tegen de kans op zieken en zorgt voor de groei. Daarbij voelen we onszelf fit met ijzer en zorgt ervoor dat we er gezond uitzien.

Proteïne is een belangrijke bouwsteen van ons lichaam. De groei van ons haar, een gezonde huid, spieren en onze pezen halen hun kracht uit toegediende proteïne. Ook belangrijke processen in het lichamen zoals de zenuwenstroom, hormonen, neurotransmitters en ons DNA maakt gebruikt van proteïne.

Kalkoen helpt je door de winter

Door de vitamine D in kalkoen is deze goed in de winter. Door te weinig zonlicht maakt het lichaam te weinig vitamine D aan. Vitamine D is een werkzame stof tegen neerslachtigheid wat met name in de winter van belang is. Kalkoen is mager vlees en daarmee goed verteerbaar. Het vel echter van de kalkoen is vet, als je dus op dieet bent moet je die verwijderen.

Voor op brood is kalkoenvlees het verstandig. Het vlees is namelijk vetvrij. Daarbij is het verstandig om het gewone vlees te vervangen met kalkoenvlees om zo vetvrij mogelijk te eten. En dit vlees is dan het liefst afkomstig van scharrelkalkoenen.