logo

Is kabeljauw gezond?

is kabeljauw gezond

Kabeljauw

Kabeljauw behoort tot de magere vissoorten en bevat belangrijke voedingsstoffen waaronder omega 3 vetzuren, vitaminen en mineralen. Met name omega de vitamines A, B2, B12 en D en de mineralen magnesium, ijzer, en calcium zijn in kabeljauw aanwezig. Magere vissoorten zoals de kabeljauw beschikken in mindere mate over deze belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en omega 3 vetzuren dan vette vissoorten zoals haring en makreel.

Kabeljauw is een magere vis

Tot de magere vissoorten behoren tong, kabeljauw, mosselen en garnalen. Tot de vette vissoorten behoren makreel, zalm, heilbot, haring en paling. Vooral het eten van vette vis is gezond tenzij je aan je gewicht moet denken. Dan is vooral magere vis zoals kabeljauw, schol en schelvis aan te raden. Het is bij kabeljauw wel van belang waar deze gevangen wordt. Als de vis gevangen is bij de Barentszee bij Rusland kan deze prima gegeten worden. Niet als deze gevangen is in onze eigen Noordzee.

Eigenschappen van kabeljauw

Kabeljauw bevat de voor mensen de belangrijke stoffen omega 3, vitamine A, B2, B12 en D en eiwitten. Daarbij bevat kabeljauw de mineralen fosfor, magnesium, ijzer, kalium, calcium en natrium. Ook staat ze bol van de eiwitten. Eiwitten spelen een belangrijke rol in de opbouw van onze spieren, bloed, organen en zenuwstelsel. Omega 3 vetzuren verlaagt de hoeveelheid verzadigde vetzuren in ons lichaam. Omega 3 draagt ook bij aan het versterken van ons vaatsysteem en vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

De vitaminen in kabeljauw zijn de stoffen die we de iedere dag in kleine hoeveelheden in ons lichaam nodig hebben om gezond te blijven. Kabeljauw bevat de vitamine A, B en D. Vitamine A is essenseel voor het gezond houden van onze huid en voor de sterkte van onder meer onze tanden, botten, tandvlees en haar. Vooral in de vette vissoorten is vitamine A goed vertegenwoordigd. In Kabeljauw is deze vitamine minder aanwezig. Voor de stofwisseling van ons lichaam en voor het afbreken van vetten en koolhydraten is vitamine B2 van essentieel belang. Vitamine B12 speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van bloedlichaampjes en zenuwcellen. B12 voorkomt daarmee bloedarmoede van het lichaam. B12 speelt ook een grote rol in onze hersenen waarmee het de kans verminderd op geheugenverlies en dementie.

Vitamine D versterkt ons skelet. Door onder andere de zon wordt deze stof in het lichaam aangemaakt. Vooral oudere mensen die minder vaak buiten komen doen er verstandig aan om deze vis aan de maaltijd toe te voegen. Kabeljauw dat een magere vissoort is bevat hiermee deze stof iets minder dan vette vis.

Buiten de vitaminen is kabeljauw ook rijk aan mineralen. Dit zijn bijvoorbeeld calcium, ijzer, fosfor, vanadium, zink chroom, kalium, fluor, jodium, kobalt, magnesium, natrium, seleen en zwavel.

IJzer is het voor mensen het belangrijkste mineraal. Het vermindert de kans op de aanmaak van hemoglobine hetgeen kan leiden tot bloedarmoede en het versterkt het lichaam tegen de kans op zieken en zorgt voor de groei van het lichaam. Daarbij zorgt ijzer dat we onszelf fit voelen en zorgt ervoor dat we er gezond uitzien.

Calcium zorgt, samen met fosfor, voor het behoud van sterke botten en tanden en speelt een rol bij de stofwisseling van ijzer in het lichaam. Het zenuwstelsel wordt versterkt en calcium zorgt voor een stabiel hartritme. De werkzame stof chroom reguleert de bloeddruk in het vaatsysteem. Daarbij regelt chroom de stofwisseling van suiker waardoor dit mineraal de kans op suikerziekte vermindert. Voor de hardheid van onze tanden speelt fluor een hoofdrol. Buiten dat fosfor een rol speelt bij ons hartritme en tanden en botten speelt het een belangrijke rol bij onze nieren. Het onderhouden van het enzymsystemen en de cellen van het lichaam wordt door zink verzorgt. Wanneer er in het lichaam infecties optreden gaat zwavel zijn werk doen. Zwavel zorgt dat de infectie opgelost wordt en zorgt voor glanzend haar en sterke nagels. Het verouderingsproces van het lichaam wordt door Seleen en Vitamine E vertraagd.

Om onze schilklier optimaal te laten functioneren moet jodium aan het menselijk lichaam toegediend worden. Een tekort aan jodium leidt tot verminderde hersenfuncties, lusteloosheid en verhoging van het gewicht. De vochtbalans in het lichaam wordt door  kalium en natrium gecoördineerd. Een goede vochtbalans leidt tot een stabiel hartritme. Magnesium draagt bij aan de stofwisseling van calcium en vitamine C. Hierdoor wordt de vorming van nier en galstenen verminderd. Het mineraal vanadium gaat de strijd aan met het vormen van cholesterol. Natrium zorgt voor een normale groei van het lichaam.

Geselecteerde producten of bezoek de webshop: