Havermout voor het ontbijt zorgt voor een energieke dag. De koolhydraten in havermout worden langzaam verteerd waardoor er geen piek in de bloedsuiker spiegel optreedt. Havermout geeft een constante toe voer van energie aan het lichaam. Havermout staat bol van de vitamine B, mineralen, vezels en eiwitten.
Havermout bevat geen gluten. Mensen die een glutenallergie hebben kunnen dus voorzichtig havermout eten. Er kunnen namelijk resten van gluten mee verpakt zijn. Echter is er 100% glutenvrije havermout in de winkel verkrijgbaar. Daarbij wordt havermout steeds vaker in andere producten verwerkt waardoor er pasta’s, brood en nieuwe ontbijtproducten ontstaan zonder gluten.
Havermout staat bol van de mineralen. Dit zijn onder andere de vitaminen B, ijzer, fosfor, magnesium, vitamine E, vezels en stoffen die de huid kalmeren en de nachtrust bevorderen. Vitamine B6 helpt mee de weerstand te verhogen. Deze vitamine zorgt voor de aanmaak van serotonine welke bijdragen een goed en gelukkig gevoel. Serotonine zorgt ook voor de aanmaak van melatonine dat helpt bij een gezond slaappatroon.
IJzer speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van hemoglobine. Als er te weinig ijzer in het lichaam aanwezig is kan het lichaam niet genoeg hemoglobine aanmaken. Hierdoor kan het lichaam te weinig rode bloedlichaampjes aanmaken waardoor zuurstof en koolstofdioxide onvoldoende kan transporteren en het lichaam minder goed functioneert. Fosfor zorgt voor sterke botten en zorgt voor de nodige voor de koolhydraten, vetten en eiwitten. Magnesium zorgt voor de spieren en voor het overdragen van zenuwprikkels.
Mensen die op dieet zijn kunnen prima havermout eten want havermout bezit weinig calorieën. Daarbij is het goed voor de huid. Door de vele vezels wordt je lichaam sterk en dit straal je uit via de huid. Daarbij kan je havermout aan een bad toevoegen waar het de huid verzorgt bij b.v. eczeem. Havermout werkt ontspannend en helpt tegen vermoeidheid en bevat proteïnes die bij het herstel tegen infecties helpen en je immuunsysteem versterken.
De vezels zorgen ervoor dat de kans op suikerziekte afneemt. De vezels zorgen helpen de glucoseopname te vertragen waardoor er geen piek in de bloedsuikerspiegel kan optreden. Hiermee blijft de suikerspiegel onder controle.
Calcium in havermout zorgt voor sterke botten en tanden. De vitaminen D en K in havermout helpen mee het calcium goed in het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor wordt de kans op osteoporose verminderd. Het bezit ook vitamine E die ons beschermt tegen vrije radicalen in ons lichaam.
Havermoutpap zit boordevol foliumzuur. Foliumzuur speelt samen met vitamine B12 bij de vorming van rode bloedlichaampjes die zorgen voor het zuurstof transport in het lichaam.