logo

Is hardlopen gezond?

is hardlopen gezond

Hardlopen

Hardlopen is eenvoudige manier om even tot jezelf te komen. Daarnaast kan je zelf bepalen wanner het hardlopen in je schema past. De meeste onderzoeken wijzen uit dat hardlopen gezond is mits je niet langer dan een uur per week hardloopt. Na zwemmen en fitnessen is hardlopen en meest beoefende sport van het land. Het vraagt niet veel meer dan wat tijd en een douche als je klaar bent. Na een half uurtje hardlopen ben je weer fris, scherp en daar heb je de hele dag plezier van.

Hardlopen goed voor het lichaam maar niet teveel

Het vaatstelsel van ons lichaam heeft veel baat bij het hardlopen. De spieren is het lichaam werken door het samenspannen tijdens het hardlopen als een grote pomp. Het bloed wordt door alle organen gepompt. Doordat het bloed door de verschillende organen heen gaat wordt ze gezuiverd en verrijkt met zuurstof. Met meer zuurstof in het bloed voelen we ons beter en positiever en werken onze hersenen beter. Naast het opdoen van zonlicht worden ook endorfine vrijgemaakt. Van deze beiden voelen we ons blijer. Hardlopen kan het verschil maken tussen positief zijn of neerslachtig.

Doordat het vaatsysteem beter functioneert door het hardlopen neemt de kans op hart en vaat-aandoeningen af. Mensen die een half uur tot een uur per week hardlopen bedrijven de sport het verstandigst. Langer dan 3 uur per week is te zwaar voor het lichaam. De gewrichten en spieren slijten teveel hetgeen blessures te weeg kan brengen.

Hardlopen vermindert de kans op ziekten waaronder diabetes. Doordat de spieren hard aan het werk gezet worden nemen ze de suikers van het lichaam op en voorkomt het een piek in de suikerspiegel. Pieken in de suikerspiegel van het lichaam lokt diabetes uit. Hardlopen komt het gewicht ook ten goede. Door het intensief bewegen verbranden de calorieën waardoor je beter op gewicht blijft. Hardlopen is ook goed voor de hersenen, het verbetert de geheugen functie, en zorgt dat we scherper zijn.

Niet teveel hardlopen

Zorg dat je niet te lang hardloopt. Bij meer dan 3 uur per week moet het hart teveel pompen waardoor het beschadigd raakt en het vergroot raakt. Het vergrote hart leidt ertoe dat in rusttoestand minder vaak hoeft te kloppen om dezelfde hoeveelheid bloed rond te pompen. Het lichaam raakt hierdoor uit balans. Zorg dus dat je binnen de maat blijft en niet te vaak en te lang hard loopt per week.