logo

Is gehakt gezond?

is gehakt gezond

Gehakt

Gehakt behoort tot de categorie van de gezonde voeding aangezien het mager vlees is. Andere vleessoorten zoals een kalfslapje of spek zijn ongunstig voor het  cholesterolgehalte en verhogen de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast beschikt gehakt over eiwitten, vitamines en mineralen die positief bijdragen om ons lichaam gezond te houden. Gehakt is vlees dat gemalen is uit bijvoorbeeld rundvlees. Daarnaast wordt gehakt ook vaak gemaakt van varkensvlees, kippenvlees of een mengsel van verschil van verschillende vleessoorten. Het wordt eerst vermalen en dan geperst waardoor de kleine reepjes ontstaan. Gehakt komt vaak in de half-om-half variant. Half-om-half is gehakt dat een mengsel is van runder- en varkensgehakt. Ongeveer 100 gram vlees per week is genoeg.

Eigenschappen van gehakt

Gehakt bestaat uit de vitaminen B en C, eiwitten en de mineralen kalium, calcium, fosfor, natrium, ijzer en zink. Calcium zorgt, samen met fosfor, voor het behoud van sterke botten en tanden en speelt een rol bij de stofwisseling van ijzer in het lichaam. Het zenuwstelsel wordt versterkt en calcium zorgt voor een stabiel hartritme waardoor de kans op hart en vaatziekten afneemt. Fosfor speelt een belangrijke rol bij het goed functioneren van onze nieren.

IJzer is het voor mensen belangrijkste mineraal. Het vermindert de kans op de aanmaak van hemoglobine hetgeen kan leiden tot bloedarmoede. Het versterkt het lichaam tegen de kans op zieken en zorgt voor de groei van het lichaam en het herstel van wondjes. Daarbij voelen we onszelf fit met ijzer en zorgt ervoor dat we er gezond uitzien via een gezonde huid. Het ijzer zorgt er voor dat het calcium goed in het lichaam kan worden opgenomen.

Gehakt zit vol met eiwitten

Om je spieren gezond te houden is het van belang dat je dagelijks voldoende eiwitten tot je neemt. Ze zorgen ervoor dat je spieren herstellen na bijvoorbeeld overbelasting na het sporten. Deze eiwitten hoeven niet perse uit vlees te komen maar kunnen ook uit groenten komen! Buiten de eiwitten zitten er ook mineralen en vitaminen in vlees die we dagelijks nodig hebben. De mineralen en vitaminen worden door het lichaam opgenomen en verminderen de kans op ziekten en herstellen het lichaam na overbelasting. Je kan vlees laten staan maar zorg dan dat je deze belangrijke stoffen uit andere voeding haalt. Je kunt bijvoorbeeld je eiwitten ook uit vis halen. Vis is veel makkelijker voor je lichaam te verteren.

Geselecteerde producten of bezoek de webshop: