logo

Is courgette gezond?

is courgette gezond

Courgette

De courgette is een geliefde groente. Dat is niet zo gek want courgettes staan bol van de gezonde voedingstoffen waaronder belangrijke vitamines en mineralen. Daarbij zijn ze ook licht verteerbaar en bevatten ze weinig calorieën. De familie van de komkommer is dus absoluut een prima groente en past bij vrijwel elk gerecht. Een courgette kun je het best stomen maar ook na het grillen smaken ze heerlijk. Als je ze in vet bakt let er dan wel op dat het vet in de courgette gaat zitten. De courgette neemt als het ware het vet op als een spons.

Eigenschappen van de courgette

Courgettes bevatten veel vitaminen A, B en C en veel mineralen waaronder ijzer, magnesium, kalium en is arm aan natrium. Vitamine A is van groot belang voor ons lichaam en voor onze ogen. Vitamine B12 is van groot belang rol bij het aanmaken van bloedlichaampjes en zenuwcellen. B12 voorkomt daarmee bloedarmoede van het lichaam. Vitamine A vertraagt het ouder worden en speelt een grote rol in het functioneren van onze hersenen waarmee het de kans vermindert op geheugenverlies en dementie. Voor de stofwisseling van ons lichaam en voor het afbreken van vetten, eiwitten en koolhydraten is vitamine B2 van essentieel belang.

Cougettes zitten vol met mineralen

Calcium zorgt, samen met fosfor, voor het behoud van sterke botten en tanden en speelt een rol bij de stofwisseling van ijzer in het lichaam. Het zenuwstelsel wordt versterkt en calcium zorgt voor een stabiel hartritme. De werkzame stof chroom reguleert de bloeddruk in het vaatsysteem. Daarbij regelt chroom de stofwisseling van suiker waardoor dit mineraal de kans op suikerziekte vermindert. Fosfor een rol speelt bij ons hartritme en tanden en botten speelt het een belangrijke rol bij onze nieren. Magnesium zorgt voor ontspanning van de spieren.

Courgette voor het dieet

Mensen die op dieet zijn kunnen prima courgette eten want het bezit weinig calorieën. Courgette bevat proteïnes die tegen infecties helpen en je immuunsysteem versterken. De vezels zorgen ervoor dat de kans op suikerziekte afneemt. De vezels zorgen helpen de glucoseopname te vertragen waardoor er geen piek in de bloedsuikerspiegel optreedt. Hiermee blijft de suikerspiegel onder controle. Het calcium in Courgette zorgt voor sterke botten en tanden. Door het calcium in courgette wordt de kans op osteoporose (botontkalking) verminderd. Een ander belangrijk aanwezig mineraal is foliumzuur. Foliumzuur speelt samen met vitamine B12 bij de vorming van rode bloedlichaampjes die zorgen voor het zuurstof transport in het lichaam.

De vezels in courgette zorgen voor een prima darmflora. Vooral de rijpe courgettes zitten hier vol mee. Courgettes smaken heerlijk door de pasta of pizza en je kunt er heel veel meer variëren. Is de courgette toch wat oud geworden. Van een overrijpe courgette kun je altijd nog heerlijke courgettesoep maken!