logo

Is cola gezond?

is cola gezond

Cola

Cola is niet gezond voor mensen en is af te raden of met mate drinken. De werkzame stoffen fosforzuur en cafeïne zijn slecht voor het menselijk lichaam. Daarbij is het fosforzuur erg slecht voor de botten van mensen. Los van het fosforzuur is het erg hoge suikergehalte in cola slecht voor een piek in de suikerspiegel. Dit kan leiden tot diabetes en het zorgt voor het dik maken van het lichaam. Het drinken van cola is een aanslag op de nieren. Het fosforzuur in cola kan een rol spelen in een onvoldoende werking van de nieren (nierinsufficiëntie).

Het fosforzuur in cola zorgt voor calciumverlies van het lichaam. Door het drinken van een blikje cola per dag neemt de kans op breuken van de botten sterk toe.  Het suiker in cola zorgt voor een s

Het drinken van cola light maakt niet zo heel veel verschil. De suikers zijn nu aspartaam. Alle andere slechte eigenschappen van cola zijn gelijk. Daarbij zijn er reeds onderzoeken geweest die aangeven dat aspartaam ook niet goed zijn voor het menselijke lichaam.

Direct na een blikje cola

Als we een blikje cola drinken eten we ongeveer tien theelepels suiker. Door het fosforzuur proeven we niet deze enorme zoetheid.  Door deze grote hoeveelheid suiker gaat onze suikerspiegel enorm omhoog. De lever gaat direct dit suiker omzetten in vet. Na ongeveer een half uur is de cafeïne opgenomen in ons lichaam. De bloeddruk schiet omhoog en de pupillen worden groter. Hierdoor stuurt de lever nog meer suiker naar he bloed toe. Dit zorgt ook dat een slaperig gevoel opgeheven wordt. Hierna wordt er dopamine aangemaakt in de hersen en krijgen mensen een geluksgevoel. Na een uur gaat het fosforzuur de verbinding aan met de mineralen calcium, magnesium en zink aan. Deze mineralen gaan hierdoor verloren. Deze mineralen zijn juist van groot belang om door het lichaam opgenomen te worden en niet te binden met het fosfor.

De cafeïne in cola zorgt voor vochtafdrijving van het lichaam. De belangrijke mineralen calcium, natrium, magnesium en zink verlaten hiermee het lichaam. Dit leidt tot een vrij directe energie afname waardoor mensen merken dat ze vertragen en het humeur verslechten. Een echt crash van het systeem.

Cola op de lange termijn

Als je iedere dag een aantal blikjes cola drinkt brengt dit kwalijke gevolgen met zich mee. Je wordt met name dikker en er bestaat een vergrote kans op diabetes. Door het verhogen van de suikerspiegel door cola en het stijgen van de bloeddruk neemt het gevaar toe op hart en vaat aandoeningen. Het fosforzuur zorgt voor de onttrekking van mineralen waaronder calcium uit lichaam. Dit leidt tot kwetsbaarheid van de botstructuur, zwakkere tanden het oplossen van het tandglazuur. Cafeïne zorgt voor vochtafdrijving. Dit zorgt voor nog meer dorst waardoor je nog meer cola gaat drinken. Zo zit je in een negatieve spiraal voor de gezondheid.