logo

Is citroen gezond?

is citroen gezond

Citroen

Citroen is supergezond want citroenen zitten boordenvol vitaminen, vezels en mineralen. De belangrijkste mineralen zijn calcium, fosfor, natrium, kalium, magnesium, zink, ijzer en selenium. De belangrijkste vitaminen zijn vitamine D en foliumzuur. Ook bevatten ze béta-caroteen en vitaminen B en zoals de meeste citrusvruchten zit citroen ook vol met vitamine C.

Citroenen die groot zijn bevatten meer sap en ze zijn hiermee rijker aan minderalen. Ze zijn het lekkerst als ze geel zijn. De groene zijn vaak niet rijp en veelal te zuur om te gebruiken. Je kunt ze uit de koelkast ongeveer 10 dagen bewaren. In de koelkast ongeveer 5 weken.

Eigenschappen van citroen

Het kalium in citroen komt ten goede van je vaatsysteem. Het verlaagt de bloeddruk en dit helpt mee de kans op hart en vaataandoeningen te verminderen. Vitamine C en de aanwezige flavonoïden zijn werkzame stoffen die de darmflora en nieren versterken en de lever zuiveren.

De vitamine C in citroen barst van de antioxidanten. Ze gaan daarmee de strijd aan met de vrije radicalen waarmee ze het ouder worden van het lichaam vertragen. Vitamine C helpt mee de weerstand van het lichaam op te bouwen. Het helpt daarbij mee de botstructuur te versterken en de bloedvaten schoon te maken, de huid te laten stralen en draagt bij aan het versterken van de tanden. De schil van de citroen is ook van groot belang want deze bevat tangeretine. Deze stof helpt de hersenen optimaal te functioneren en vermindert de kans op de ziekte van Parkinson. Daarnaast zit er ook rutine in de schil dat oogproblemen voorkomt zoals problemen met het netvlies. Ook werkt deze stof ontstekingsremmend.

Citroen water werkt zuiverend

Citroenwater wordt veel gedronken. Los dat het heerlijk fris is helpt het mee het lichaam te zuiveren. De lever gaat door water meer enzymen produceren waardoor het lichaam gezuiverd wordt. Het zuur van de citroen zuivert de darmwegen door afval stoffen af te voeren. De aanwezige vitamine C verstekt je immuunsysteem.

De mineralen calcium en magnesium zijn ook goed vertegenwoordigd in citroenen. Calcium draagt bij aan het versterken van de botten waardoor de kans op botontkalking afneemt. Magnesium zorgt voor verbeterde spieren. Het zuur in het sap gaat kalkvorming tegen. Het sap van de citroen neutralisert andere zuren in ons lichaam waardoor de kans op reuma en jicht verminderd wordt. De vezels in de citroen zorgen voor een gelijkmatige opname waardoor een piek in de suikerspiegel voorkomen wordt. Dit draagt bij aan een verminderde kans op diabetes. Het zuur in de citroen werkt blekend waardoor het zuur helpt littekens vervagen en de huid stralend te houden. Het zuur in de citroen helpt het zwavelgehalte in de maag te neutraliseren en helpt daarmee de adem frisser te houden.

is citroen gezond