logo

Is chiazaad gezond?

is chiazaad gezond

Chiazaad

Chiazaad is supergezond! Chiazaad barst van de vitamines, mineralen, eiwitten en omega 3 vetzuren. Men is van mening dat chiazaad het meeste omega 3 vetzuren bevat van alle zaden. Chiazaad is voor zover bekend de rijkste plantaardige bron van omega-3 vetzuren. Het is aan te bevelen om chiazaad eerst in water onder te dompelen (rond de 20 minuten weken), hierna zijn de werkzame stoffen beter door het lichaam op te nemen.

Eigenschappen van chiazaad

Chiazaad barst van de mineralen en vitaminen. Ze bezit onder meer de vitaminen B en E, omega 3 vetzuren en de mineralen ijzer, fosfor, magnesium, en daarbij veel vezels en andere werkzame stoffen. Vitamine B6 helpt mee de weerstand te verhogen. Deze vitamine zorgt voor de aanmaak van serotonine welke helpen met een goed en gelukkig gevoel.

In chiazaad zit veel ijzer en dit speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van hemoglobine. Als er te weinig ijzer in het lichaam aanwezig is kan het lichaam niet genoeg hemoglobine aanmaken. Hierdoor kan het lichaam te weinig rode bloedlichaampjes aanmaken waardoor zuurstof en koolstofdioxide onvoldoende kan transporteren en het lichaam minder goed functioneert. Fosfor zorgt voor sterke botten en zorgt voor de nodige voor de koolhydraten, vetten en eiwitten. Magnesium zorgt voor de spieren en voor het overdragen van zenuwprikkels.

Chiazaad voor het dieet

Mensen die op dieet zijn kunnen prima chiazaad want het bezit weinig calorieën. Daarbij is het goed voor de huid. Door de vele vezels wordt je gezond en dit straal je de gezondheid uit via de huid. Daarbij  werkt het ontspannend en helpt het tegen vermoeidheid. Chiazaad bevat proteïnes die bij het herstel tegen infecties helpen en je immuunsysteem versterken.

De vezels zorgen ervoor dat de kans op suikerziekte afneemt. De vezels zorgen helpt de glucoseopname te vertragen waardoor er geen piek in de bloedsuikerspiegel kan optreden. Hiermee blijft de suikerspiegel onder controle.

Calcium in chiazaad zorgt voor sterke botten en tanden. De vitaminen D en K in chiazaad helpen mee het calcium goed in het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor wordt de kans op osteoporose verminderd. chiazaad bezit ook vitamine E die ons beschermt tegen vrije radicalen in ons lichaam.