logo
  • 06/11/2014
  • Reacties staat uit voor Is broccoli gezond?

Is broccoli gezond?

is broccoli gezond

Broccoli

Broccoli is supergezond! De groente is wel bekend als een van de gezondste groente en dat klopt! De groente is rijk aan vezels, calcium, vitamine C en antioxidanten. De vezels dragen bij aan een betere spijsvertering en helpt mee met de verwerking van suikers. Calcium is weer belangrijk voor de tanden en botten. Bij vitamine C denken we vooral aan fruit maar juist broccoli barst van de vitamine C! Broccoli behoort tot de koolfamilie. Andere leden zijn van de familie zijn bijvoorbeeld de savoie kool, chinese kool, rode kool en boerenkool. Broccoli wijkt af van de andere kolen omdat deze bloemknopjes heeft. Bloemkool bijvoorbeeld heeft dit niet.

De antioxidanten in broccoli

Broccoli bevat weinig calorieën en is bovendien een goede bron van vezels en antioxidanten. De antioxidanten strijden tegen de vrije radicalen in het lichaam. De vrije radicalen komen vrij bij verschillende processen in ons lichaam. Ook externe factoren zoals te lang in de zon, of roken wakkeren de vrije radicalen aan. Door de vrije radicalen versnelt het verouderingsproces van het lichaam. De groente kenmerkt zich doordat de groente veel antioxidanten bevat waarmee de vrije radicalen bestrijd worden. Broccoli herstelt beschadigde cellen waardoor de groente verlichting brengt bij reuma. Daarbij helpt de groente je weren tegen suikerziekte en een zwakker wordend immuunsysteem.

Vitaminen in broccoli

Broccoli staat bol van vitamine C, D, K en vitamine B12. De hoeveelheid vitaminen is meer dan in fruit aanwezig is. Vitamine C is van het grootste belang voor de weerstand van ons lichaam. Daarbij is het een krachtig antioxidant. De aanwezige vitamine K is belangrijk als we een wondje hebben en de bloedstolling bij het wondje.

Mineralen in broccoli

Buiten de vitaminen in broccoli zitten er ook heel veel mineralen in broccoli. De mineralen mangaan, kalium, molybdeen, fosfor, magnesium, calcium, seleen, zink en ijzer zijn sterk vertegenwoordigd in broccoli. Kalium is essentieel voor het een zenuwstelsel en van groot belang voor de spieren. Hier wordt dan gedoeld op de contracties van de spieren.Comments are closed.