logo

Is bloemkool gezond?

is bloemkool gezond

Bloemkool

Bloemkool is een gezonde groenten die barst van de vezels, mineralen en vitaminen. Bloemkool is het hele jaar verkrijgbaar maar in ze zomerperiode is ze in ruimere mate beschikbaar. Als je een bloemkool koopt dien je op de mooie witte kleur te letten. Na de aankoop is de bloemkool ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast.

Eigenschappen van bloemkool

In bloemkool zitten de vitamine B1, B2, B6, B11, C en K. Aan mineralen zijn kalium, calcium, zink, fosfor. magnesium en ijzer. De vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij het functioneren van het hart. Aan een gezondere huid draagt vitamine B2 bij. Voor een beter werkend immuunsysteem helpt het vitamine B11 en de weerstand wordt verhoogt door vitamine C. Voor stevige botten draagt vitamine K bij.

De mineralen zijn belangrijk voor de mens. Het mineraal kalium verzorgt de vochtbalans in het lichaam. Calcium draagt bij aan stevige tanden en een sterke tanden. Zink helpt mee aan een gezonde huid, en glanzende haren. Magnesium draagt bij aan het metabolisme in het lichaam en ijzer ondersteunt de energie-uitwisseling.

Belangrijke stoffen van bloemkool

De werkzame stof sulforafaan in bloemkool werkt positief op het vaatsysteem. Het doet de nieren beter functioneren en zorgt voor een beter bloeddruk niveau. De vitamine B in bloemkool, de stof choline, zorgt voor een verbeterde hersenfunctie. Het draagt bij aan een beter geheugen en beter neurotransmitters functie. Antioxidanten zorgen voor het neutraliseren van de vrije radialen. Daarbij vertragen ze het ouder worden. De mineralen  sulfur en de glucosinolaten dragen hier aan bij. De vele vezels worden door het lichaam traag opgenomen. Dit zorgt voor een lang vol gevoel waardoor de snack attack minder kans krijgt toe te slaan ten

Bloemkool is één van Nederlands meest gegeten groenten. Daarbij is bloemkool ook nog erg gezond, want een normale portie bloemkool bevat de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Bloemkool is het hele jaar door verkrijgbaar, maar van april t/m november is de aanvoer het grootst. Het is een ‘slanke’ groente: slechts 24 kcal per 100 gram. Bloemkool is zeer licht verteerbaar.