logo

Is avocado gezond?

is avocado gezond

Avocado

Avocado staan bol van de vitamines, mineralen vezels en eiwitten. En bovenal is avocado lekker en heel goed te combineren bij veel gerechten. De avocado is rijp zo zacht als boter. Het vruchtvlees van de avocado is vet met een gehalte aan vet van rond de 30%. De schil van de avocado is hard, zwart maar ook donkergroen. In het midden van de vrucht zit een grote zwarte pit en die wordt niet gegeten. Naast de vezels, mineralen en vitamines zitten er ook veel onverzadigde vetten die zeer goed dienst doen voor ons vaatsysteem en prima voor ons cholesterol. Avocado kan het hele jaar gekocht worden. Je kan rondom de steel voelen of de avocado rijp is. Als je dit deel zachtjes kunt indrukken is de vrucht rijp. Het vlees is bij het opensnijden zacht van kleur.

Eigenschappen van avocado

Buiten de onverzadigde vetten zitten er ook veel vezels, vitaminen en mineralen in. Vitamine A, B1, B2, B6, B11,  C en E zijn rijk vertegenwoordigd. Naast de vitaminen zijn de mineralen tot drie maal toe meer aanwezig dan in andere vruchten. De aanwezige mineralen zijn natrium, magnesium, ijzer, kalium, calcium, fosfor, koper en zink. Avocado beschikt over heel weinig suiker waardoor het geen piek in de suikerspiegel van ons lichaam veroorzaakt. Door het rijk zijn aanwezig zijn van omega 3 vetzuren draagt de avocado bij aan een lager cholesterolgehalte. Het kalium in de avocado zorgt voor een beter werkend vaatsysteem. Vooral de aderen worden flexibeler waardoor de bloeddruk beter te controleren is. Dit leidt tot een verminderd risico op hart en vaataandoeningen.

Drie maal rijker aan minderalen

De vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij het functioneren van het hart. Aan een gezondere huid draagt vitamine B2 bij. Voor een beter werkend immuunsysteem helpt het vitamine B11 en de weerstand wordt verhoogt door vitamine C. Voor stevige botten draagt vitamine K bij.

De mineralen zijn belangrijk voor de mens. Het mineraal kalium verzorgt de vochtbalans in het lichaam. Calcium draagt bij aan stevige tanden en een sterke tanden. Zink helpt mee aan een gezonde huid en glanzende haren. Magnesium draagt bij aan het metabolisme in het lichaam en ijzer ondersteunt de energie-uitwisseling. Een avocado is een gezonde vrucht die bij veel gerechten prima gegeten kan worden!