logo

Is appel gezond?

is appel gezond

Appel

Appel is supergezond want ze staan bol van de voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben voor een goede gezondheid. Appels barsten van de antioxidanten, vitamine A, B en C en flavonoïden. Daarbij zitten er ook fosfor, ijzer, calcium, magnesium en vezels in. Ze zijn rijk aan antioxidanten, onder andere vitamine E. Het vruchtvlees en de schil zijn het gezondst want daar zitten de meeste antioxidanten in. Zij helpen tegen hart- en vaatziekten en versterken het vaatstelsel en verlagen de bloeddruk. De schil van de appel bevat anthocyaan, hydroxycinnamonzuur en flavonoïden. Omdat de schil vol zit antioxidanten, waaronder ook quercitine, catechine en anthocyaan  is het van belang de schil ook op te eten. Als je de appel schilt dan blijft er ongeveer 10% over van de beschermende werking van de antioxidanten over.

Door het hoge gehalte aan antioxidanten helpen ze om het geheugen te versterken en de hersenfunctie gezond te houden. Zo spelen appels een belangrijke rol op de ontwikkeling van dementie bij mensen. Ook is er een relatie gelegd dat het de ontwikkeling van Alzheimer vertraagt en een gunstig effect heeft op het minder snel ouder worden van het lichaam.

Kleur van de appel

Hoe feller de kleur hoe gezonder de appel. Appels met een lichte kleur bevatten veel minder werkzame stoffen dan appels met een donkere of fellere kleur. De appel die de meeste vitamine C bevat is de Jonagold.

Was een appel altijd!

Zorg dat je een appel altijd heel goed wast voordat je hem gaat eten. Het gevaar zijn de pesticiden! Dit giftige stoffen die gebruikt worden om de appel tegen ongedierte te beschermen mogen niet in ons lichaam komen. Zorg er dus voor dat je de appel altijd goed wast.

Appel ook in de winter!

Appels zijn het hele jaar doorgaans goed beschikbaar en ook relatief goedkoop! Hierdoor kun je in de winter ook voldoende goede stoffen tot je nemen. In voor appels de juiste omstandigheden kunnen ze tijdens de wintermaanden langere tijd worden bewaard. Zorg ervoor dat je appels bewaart op een koele, donkere plek met voldoende vochtigheid. Een kelder die geventileerd is kan hiervoor goed gebruikt worden. Daarbij is het zo dat ze in de winter dezelfde voedingswaarde bevatten. Kortom: een appel is altijd te vinden in de supermarkt en dus geldt altijd: Snoep verstandig, eet een appel!