logo

Is alcohol gezond?

is alcohol gezond

Alcohol

Een enkel glas bier of wijn kan geen kwaad. Maar alcohol is een giftige stof dat het lichaam schade kan toebrengen. Als alcohol in het lichaam wordt opgenomen en de hersenen bereikt voelen mensen zich zwevend. Dit komt omdat alcohol de  hersenen verdooft. Hoe meer je drinkt hoe verdoofder je je voelt en hoe minder je waarneemt van de omgeving waar je bent. Daarbij verlies je ook steeds meer controle over je lichaam. Bij een vrouw treedt dit eerder op dan bij een man. Vrouwen zijn doorgaans wat lichter in gewicht.

Alcoholmisbruik gaat een rol spelen wanner je na het gebruik van alcohol handelingen gaat verrichten die niet mogen en/of ondoordacht zijn. Direct gaan slapen na het gebruik van alcohol is het beste alhoewel het de slaap op een negatieve manier beïnvloed.

Hoeveel glazen alcohol ?

Al bij 2 glazen alcohol treedt concentratieverlies op. Na 5 glazen wordt men dronken en na 10 glazen wordt je instabiel en een sterk verminderde motoriek. Na 15 glazen raak je dermate verdwaasd dat je niet meer kun reageren. Bij 20 glazen raak in een slaap waar men nauwelijks nog uit te wekken is. Na 25 glazen wordt het echt gevaarlijk. Je hersenen kunnen het hart niet meer aansturen met alle nare gevolgen van dien. De gevolgen hangen af van de snelheid waarmee je de alcohol tot je neemt en je lever de kans krijgt het te verwerken.

Het afbreken van alcohol duurt lang. Rond de 1.5 uur per glas. Bij 20 glazen ben je 30 uur onderweg om alles te verwerken. Iets eten of nuttigen verandert niets aan deze tijdspanne.  Als een persoon iedere dag 2 tot 3 glazen nuttigt gaat er schade optreden en ook verslaving. Bij meer dan 25 glazen per week raken de hersenen beschadigd.

Alcohol maakt dik

Sporten en alcohol gaan slecht samen. Je lichaam is steeds bezig met de alcohol afbreken waardoor er geen kracht is om te sporten. Daarbij neemt je reactie vermogen snel af waardoor er gevaar voor blessures optreedt. Het sporten vertraagt de alcohol afname niet. Wel de vochtuitdrijving. Als je dit combineert met zweten kan men uitdrogen.

Alcohol maakt dik. De calorieën in bier en wijn worden omgezet in vet. Daarbij zorgt alcohol voor een vertraging van de afbreuk van vet en daarbij wordt men dus dikker. Bij mannen leidt dit tot de bierbuik en bij vrouwen worden de heupen dikker.