logo

Groenten

Zijn groenten gezond?

Groente is het eetbaare deel van de plant dat vol zit met voor de mens belangrijke gezonden stoffen. Deze te eten delen van de plant worden ingedeeld naar: stengelknol, bladstengel, steelwortel, bloem, wortelknol, peulvruchten en vlezige vruchten.

Zowel de wetenschap en gezondheidsbranche zijn niet te stoppen als het aankomt op de verheerlijking van groene groenten. De groene groenten en groene bladgroenten in het bijzonder zijn namelijk supergezond vanwege de hoge concentraties vitamines, mineralen, vezels, spoorelementen, enzymen, co-enzymen en fytochemicaliën. Daarbij is de heilzame groene plantenkleurstof ‘chlorofyl’ oftewel ‘bladgroen’. Chlorofyl of bladgroen is een prima bron van anti-oxidanten. De Anti-oxidante voedingsstoffen waaronder vitamine A, C en E helpen om schadelijke moleculen (zogenaamde vrije radicalen) die schade aan onze gezonde cellen kunnen veroorzaken te neutraliseren.

Daarbij is een ander belangrijk voordeel van chlorofyl de aanmaak van rode bloedcellen. Door de hoeveelheid rode bloedcellen aan te vullen helpt chlorofyl bij de groei en het onderhoud van weefsels en helpt het om wonden effectiever te genezen  Tevens werkt chlorofyl ontsmettend en remt het de groei van bacteriën in het lichaam.

Wat groeten voor je DNA doet

Er zitten stoffen in groenten die DNA schade verhinderen. Verandereingen in het DNA veroorzaken ziekte en veroudering. Mannen die drie of meer keren groente per week eten hebben 41% minder kans op prostaatkanker, in vergelijking met mannen die slechts een keer per week groenten eten (bron: INTERNATIONAL JOURNAL OF CANCER).

Vrouwen die per maand ten minste 1 kilogram broccoli eten, hebben 40 % minder risico op borstkanker dan diegenen die minder dan 350 gr broccoli per maand nuttigden. Vrouwen die minstens 3 maal per week tomaten eten hebben 70% minder kans op eierstokkanker (bron: INTERNATIONAL JOURNAL OF CANCER).. Dat zijn indrukwekkende getallen, waar geen enkel preventief geneesmiddel ( als dat al zou bestaan) aan kan tippen !

Hartziekten en vaatziekten komen 32% minder voor bij mensen die veel groene bladgroenten eten. Er is dus 32% minder kans op een hartaanval !Maculaire degeneratie (netvlies verslechtering), komt de helft minder voor bij personen die 5x per week groente eten.

Diversiteit aan groene groenten

Voorbeelden van groene groenten die we kennen zijn: komkommer, tuinbonen, tuinerwten, andijvie, Chinese kool, boerenkool,  selderij, spinazie, spruitjes, groene asperges, sla, spinazie, broccoli, courgette, groene paprika, prei, sperziebonen, doperwten, groene kool, savooikool, snijbiet, basilicum en peterselie.

Het zijn met name broccoli en de groene bladgroenten zoals kool, salade en spinazie die een sterk gezondheidseffect hebben. Broccoli is de gezondste groente. De jonge broccoli  planten dan de volwassen plant. Die bevatten soms tot 100 maal meer gezonde stoffen.

Hoewel al deze groene groenten gezond zijn, zie ze lang niet allemaal hetzelfde. De ene groente is namelijk beduidend gezonder dan de andere.