logo

Bewegen

bewegen

Is bewegen gezond?

Bewegen is heel gezond voor mensen. Het is aan te raden om ten minste vijf dagen per week een half uur actieve manier te bewegen. Onder actief bewegen wordt verstaan door te wandelen, fietsen, gymmen, dansen, zwemmen maar intensief in het huishouden valt hier ook onder. Intensief sporten is bewegen dat et gezweet wordt. Hier moet gedacht worden aan hardlopen, hockey, wielrennen, mountainbiken of andere inspannende sporten.

Een half uur bewegen per dag hoeft niet aan elkaar te zijn. Dit kan over de hele dag gesmeerd worden. In bijvoorbeeld drie delen van 10 minuten op de fiets, in de middag 10 minuten het huishouden of iets opruimen en aan het einde van de dag een rondje te wandelen.

Voordelen van bewegen

Bewegen verbetert je humeur. Door het bewegen worden er werkzame stoffen in hersenen aangesterkt die ervoor zorgen dat je blijer wordt en je meer ontspant. Dit kan hier letterlijk neerslachtige gevoelens mee vermijden. Vooral in de wintertijd is het daarom van belang om lekker buiten te bewegen. Je kan hier ziektes mee voorkomen en ze bestrijden. Door regelmatig te bewegen wordt de kans vermindert op hart en vaatziekten, een hoge bloeddruk, aderverkalking, cholesterol, diabetes en botontkalking. Het bewegen zorgt ervoor dat je spieren als een pompfunctie het bloed door je organen duwen waardoor het bloed simpelweg geschoond wordt. “Oud bloed” dat tussen je spieren zit wordt als het ware weggepompt en weer verrijkt met zuurstof waardoor het zuurstoftransport in het lichaam weer flink toeneemt waardoor je na het bewegen vaak veel fijner voelt.

Door te bewegen kun je ook beter je gewicht reguleren. Je verbrandt niet alleen calorieën tijdens het bewegen maar het zorgt er vooral voor dat je vel vet krijt kwijt. Als je alleen aan een strak dieet doet dan raak je ook spieren en veel vocht kwijt die je juist nodig hebt om je krachtig te voelen. Door te bewegen wordt ook je nachtrust verbeterd. Je komt makkelijker in slaap en slaapt beter. Hierdoor ben je overdag weer sterken en kun je meer voorelkaar krijgen.

Actief bewegen

Als u intensief wilt gaan sporten moet u dit rustig opbouwen om schade aan het lichaam en blessures te voorkomen. Een indicatie als u te fanatiek bent na het bewegen als u naar adem snakt als u stopt. Als u stopt met bewegen moet u weer rustig kunnen praten. Het is om schades aan het lichaam te voorkomen van belang om het stapje voor stapje op te bouwen. Spierpijn na het gesport hebben is prima en een verhoogde hartslag is ook niet erg. Als je gaat hardlopen en iedere week het rondje met een paar honderd meter vergroot zul je zien dat het iedere week beter gaat. De spierpijn die vaak optreedt is ook niet erg. Het lichaam geeft vaak de grenzen aan.

Van belang is het om het bewegen vol te houden. Na het eten in de avond is er meer energie in het lichaam waardoor het flink wandelen beter gaat. Daarbij kun je ook lid worden van een wandelclub of fietsclub waardoor je wat begeleiding maar ook met mensen die het zelfde doel nastreven.